четвртак, 30. јун 2011.

ABECEDA KORISNIH ZAČINA


ABECEDA KORISNIH ZAČINA
Ne samo što jela nacionalne kuhinje čine prepoznatljivima, začini obogaćuju namirnice raznim mirisima i okusima. Njima i ukrašavamo gotova jela, a mnogi od njih imaju korisna, ljekovita svojstva.

Pripremila: Irena Biličić
Fotografije: Kristina Lenard
Začini, začin... Bez toga je gotovo teško zamisliti svakodnevnu prehranu, a kad razmišljamo malo šire, pa što bi pizza bila bez origana, indijska jela bez currya, meksička hrana bez chillija...? Možete li zamisliti Uskrs bez luka, Božić bez cimeta i vanilije, razna domaća jela bez peršina i papra...?

Ne samo što jela nacionalne kuhinje čine prepoznatljivima, začini obogaćuju namirnice raznim mirisima i okusima. Njima i ukrašavamo gotova jela, a mnogi od njih imaju korisna, ljekovita svojstva.

Začini se koriste svježi (što je, ako smo u mogućnosti, uvijek prednost), osušeni, a rjeđe zamrznuti i konzervirani. U većini slučajeva svježa je biljka aromatičnija i ima veću količinu eteričnih ulja od sušene. Ako sušeni začini nisu već smrvljeni, nemojte to činiti unaprijed, već neposredno prije stavljanja u jelo. Kada se radi o začinima u obliku sjemena (kim, papar, gorušica), radije ih čuvajte u takvome obliku, a sameljite prije korištenja. Tako će manje izgubiti od arome.

Pri spravljanju hrane, ponekad se teško odlučiti koji začin odgovara kojoj namirnici. Osobito je teško kuharskim početnicima, koji ponekad zaborave začiniti jelo, a ponekad pretjeruju s dodacima. Nadamo se da će svima (i početnicima i majstorima) naš vodič biti koristan putokaz kroz veliki, mirisni i šareni svijet začina...
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::
ZAČIN
KORISNI DIJELOVI
MIRIS/OKUS
UPORABA
KORISNO DJELOVANJE
ANĐELIKA
(Angelica archangelica)
Listovi, sjemenke, korijen
Aromatičan, slatkast
Za napitke, uz kiselo voće, za dekoriranje jela, u umacima; slaže se s metvicom
Povoljno djeluje na probavne organe, ublažava grčeve
ANIS
(Pimpimella anisum)
Sjemenke i mladi svježi zeleni dijelovi
Slatkast, sličan mentolu (stajanjem brzo gubi aromu)
Kruh, peciva, kolači, slastice, likeri; zeleni dijelovi prijaju uz mrkvu, grah i krumpir
Potiče probavu, ublažava grčeve, umanjuje nadimanje, protiv mučnine, koristan za trudnice (potiče laktaciju) i malu djecu (protiv grčeva); za njegu kože
ASAFETIDA
(Ferula asafoetida)
Biljna smola, u obliku grumena ili praha
Aroma slična luku i češnjaku
Široka primjena za slana jela (zamjena za luk; okus ali ne i tekstura!)
Potiče probavu
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::
BORAŽINA borač (Borago officinalis)
Svježa ili suha biljka
Aromatičan, malo podsjeća na luk
Hladni napitci, jela od skute, sira i jogurta; krastavci, salata, sendviči
Kod upale usne šupljine i desni, za bolji rad srca i bubrega, protiv kašlja, koristan u pripravcima za njegu kože
BOROVICA
(Juniperus communis)
Zrele bobice (osušene ili svježe)
Slatkasto-mirisan, osvježavajuć, pikantan (gorkasto-smolast)
Kupus, razni nadjevi, umaci, ukiseljene namirnice, marinade, ljekoviti pripravci s alkoholom
Pospješuje izlučivanje vode i štetne sastojke u organizmu, potiče probavu
BOSILJAK
(Ocimum basilicum)
Zeleni dijelovi biljke, svježi ili osušeni
Aromatičan, osvježavajući (najmirisniji je prije cvjetanja)
Juhe, složenci, jela od graha, krumpir, kupus, krastavac, aromatizirani octevi i ulja, rajčica, razne salate.Slaže se s ružmarinom i kaduljom
Kod oboljenja bubrega i mokraćnih putova, djeluje protiv nadimanja, potiče tek, pomaže kod probavnih i dišnih tegoba
BOUQUET GARNI, začinski stručak
Kitica od začinskog bilja (po vlastitome izboru: peršin, lovor, majčina dušica...)
::
Juhe, složenci, variva
::
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::
CELER
(Apium graveolens)
Kao povrće i začin; mlado lišće i korijen
Jaki miris
Juhe, složenci, salate, umaci, popečci, za kiseljenje namirnica
Dijuretik, može sniziti krvni tlak, razinu kolesterola, povoljno djeluje kod psorijaze
CHILLI, čili
(Capiscum sp.)
Svježa ili sušena i mljevena paprika
Žestok, ljut
Meksička jela, razna slana jela (popečci, umaci, variva, juhe)
Pospješuje probavu i krvotok, ublažava bol, umiruje živce, snizuje razinu triglicerida i kolesterola u krvi, pomaže kod otapanja sluzi kod prehlada. Ne preporučuje se kod želučanih i crijevnih smetnji
CIMET
(Cimetovac: Cinnamomum zeylanicum)
Kora drveta cimetovca u obliku štapićima ili mljeven
Slatkast, mirisan
Istočnjačka jela, curry, kolači, slastice, kompoti, topli napitci, mliječni deserti i riža
U manjim količinama povoljno djeluje na živce želuca, pomaže kod probavnih smetnji, pri kontroli šećera u krvi, bolesti koronarnih arterija, visokog krvnog tlaka
CURRY
(kari)
Mješavina 6-15 začina (kurkuma, korijandar, kumin, kardamom, čili...)
Manje ili više ljut
Jela od povrća i riže, razni umaci
Pospješuje probavu, sadrži antioksidanse, neki začini u curryu djeluju antibakterijski i protuupalno; snizuje razinu kolesterola i šećera u krvi, sprječava nastajanje krvnih ugrušaka
ČEHULJA
(Myrrhis odorata)
Cijela biljka
Slatkast
Salate, slastice
Djeluje antiseptički, čisti organizam, potiče probavu
ČEŠNJAK
(Allium sativum)
Koristi se lukovica i mladi listovi
Karakterističan vrlo jak miris i okus
Vrlo široka primjena (marinade, juhe, variva, složenci, popečci, salate, umaci...)
Pospješuje probavu, čisti organizam, djeluje protiv crijevnih nametnika, povoljno djeluje na krvožilni sustav; snažan je antioksidans, sprječava nastanak tumora, snizuje razinu kolesterola, sprječava nastajanje krvnih ugrušaka...
ČUBAR
(Saturea hortensis)
Svježi ili sušeni zeleni dijelovi biljke
Aromatičan, paprena okusa
Mahunarke, kiseli kupus, krumpir, peciva; slaže se s majčinom dušicom
Povoljno djeluje na probavu, umanjuje grčeve, tjera crijevne nametnike
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::
DRAGOLJUB (Tropaeolum majus)
Listovi i cvjetni pupoljci
Pomalo oštar, podsjeća na potočarku
Salate, umaci, sendviči; ukiseljeni pupoljci podsjećaju na kapare
Djeluje antibakterijski i antivirusno
DRAGUŠAC (Nasturtium officinale)
Svježi, zeleni listići (prije cvatnje)
Oštar, gorkast
Salate, kao prilog uz popečke, može zamijeniti peršin
Potiče probavu, djeluje na izmjenu tvari i dobar je dijuretik
ĐUMBIR, ingver (Zingber officinale)
Svježi ili mljeveni podanak (korijen)
Ugodno oštar, mirisan, ljut
Jela dalekog Istoka i Indije, povrće (osobito mahunarke, bundeva, dinja, mrkva), alge, riža, umaci, voće, kolači i slastice
Potiče tek, umanjuje mučninu, pospješuje probavu, može pomoći u sprječavanju nekih vrsta raka
ESTRAGON
(Artemisia dranunculus)
Svježi ili osušeni listovi i vršci biljke
Blag, profinjen
Marinade, juhe, salate, jela s roštilja, rajčica, umaci, biljni maslac, sir, biljni ocat, kolači
Listovi su bogati jodom, vitaminima A i C; potiče probavu
FEFERON
(Capsicum
frutescens)
Svježi ili osušeni zreli i nezreli plodovi
Ljuti ili slatki
Umaci, salate, razna slana jela, kisela zimnica
Potiče tek. Ne preporučuje se kod želučanih i crijevnih smetnji
FINESS HERBS, usitnjeno bilje
Svježi ili osušeni zreli i nezreli plodovi
::
Služenci, juhe, variva
::
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::
GARAM MASALA
Smjesa prženih začina (kumin, korijandar, kardamom, cimet, papar, klinčić, muškatni oraščić)
Mirisan
Indijska jela
Povoljno djeluje na probavu
GORUŠICA -crna (Brassica nigra)
- bijela
(Sinapis alba)
Cijele sjemenke (crne ili bijele) ili mljeven
Oštar, ljut (crne su sjemenke oštrijeg okusa)
Povrće, popečci, mariniranje, konzerviranje, sendviči, preljevi, pikantni umaci, senf, majoneza
Pospješuje probavu, sredstvo za čiščenje, pomaže kod sprječavanja raka i srčanih bolesti, u obliku obloga pomaže kod bolova (reumatizam, artritis)
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::
HERBES DE PROVENCE, provansalsko
začinsko bilje
Mješavina kadulje, bosiljka, majčine dušice, čubra, mažurana i ružmarina
Mirisan
Složenci, juhe, variva
::
HREN
(Armoratia
rusticana)
Podanak (korijen)
Ljut, oštar
Salate, povrće (cikla, kupus), topli i hladni umaci
Pospješuje probavu i krvotok, antibakterijsko i protuupalno djelovanje (prehlade, reumatizam, ozebline...), povoljno djeluje na dišne organe
IĐIROT
(Acorus
calamus)
Cijela biljka, osobito korijen (podanak)
Jak, podsjeća na cimet
Poboljšava okus raznim jelima, češće se koristi kao dio začinskih mješavina
Povoljno djeluje na probavne i mokraćne organe
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::
KADULJA, žalfija (Salvia officinalis)
Svježi i osušeni listovi
Gorak, oštar, aromatičan
Mahunarke, smjese za punjenje, popečci, marinade, umaci, juhe, variva... Slaže se s pelinom, čubrom, majčinom dušicom i lukom
Za njegu i jačanje usne šupljine, živaca i krvi, za ispiranje grla, protiv prehlade, smanjuje pretjerano znojenje, pomaže kod nekih menstruacijskih problema, menopauze, povoljno djeluje na kožu
KAJENSKA
PAPRIKA (PAPAR)
(Capsicum sp.)
Sušeni i mljeveni plodovi
Vrlo ljuta, oštra
Indijska i meksička jela; juhe, pikantni umaci
Pospješuje probavu i krvotok, ublažava bol, umiruje živce, snizuje razinu triglicerida i kolesterola u krvi, pomaže kod otapanja sluzi kod prehlada. Ne preporučuje se kod želučanih i crijevnih smetnji
KAPARI
(Capparis
spinosa)
Pupoljci
Trpkast i gorkast okus
Konzerviraju se u soli i octu, služe kao pikantan dodatak nekim mediteranskim jelima, marinadama, juhama, umacima, te ukiseljenome povrću; za dekoriranje jela
Pospješuju tek
KARDAMOM
(Elettaria cardamomum)
Mahune sa sjemenkama ili mljeven
Oštar
Curry, namazi, punčevi, slastice, kompoti, voćne salate, kolači od kiselog i biskvitnog tijesta
Pomaže kod nadutosti, loše probave i glavobolje
KIM
(Carum carvi)
Cijele sjemenke ili mljeven
Jak, mirisan
Složenci, juhe, skuta, sir, kupus, namazi, zelana salata, cikla, peciva i kruh (raženi), kolači i slastice
Pospješuje probavu, otklanja loš dah, grčeve i nadutost. Pogodan za djecu
KLINČIĆ
(Syzygium
aromaticum,
Eugenia aromatica)
Osušeni cvjetni pupoljci
Ugodno oštar, mirisan
Kompoti, topli napitci, likeri, jela od sira i jogurta, slatke i krem-juhe, jela od riže
Pospješuje probavu i tek
KOMORAČ (Foeniculum vulgare)
Koriste se sjemenke i zeleni dijelovi biljke
Aromatičan, podsjeća na anis
Umaci, variva, juhe, salate, kuhano povrće, kruh i peciva
Pospješuje probavu, djeluje protiv grčeva, pročišćava dišne putove
KOPAR
(Anethum
graveolens)
Zeleni dio biljke i sjemenke
Okus sličan kimu
Za kiseljenje krastavaca, kruh, peciva; juhe i ostala jela od krumpira, krastavaca, gljiva, kelja, kupusa; salate od rajčice, celera, krasatavaca
Povoljno utječe na probavu i sluznicu želuca, za poboljšanje daha, sprječava povraćanje, pojačava laktaciju, dobar je protiv grčeva i nesanice
KORIJANDAR (Coriandrum
sativum)
Koriste se sjemenke i listovi
- Sjeme: podsjeća na muškatni orah- List: neobičan, pomalo neugodan
- Sjeme: salate, namazi, umaci, crveni kupus, kelj, cikla, gljive, kompoti, medenjaci, slastice; indijska jela- Listovi: jela s curryem, variva, salate, umaci, za ukras
Pospješuje probavu, sprječava nadutost
KRASULJICA
,krbuljica (Anthriscus cerefolium)
Mladi zeleni dijelovi biljke (osušena nema veće vrijednosti)
Ugodna, slatkasta aroma
Juhe, umaci, povrće, salate, sir, skuta, biljni octovi, biljni maslac
Sadrži mogo vitamina C, sprječava nadutost, povoljno utječe na jetru, potiče probavu, poboljšava cirkulaciju
KRVARA, MALA (Sanguisorba minor)
Cijela biljka
Pomalo orašast, podsjeća na krastavac
Juhe, variva, umaci, biljni maslac, salate, sirevi, razno povrće; slaže se s ružmarinom i estragonom
Bogata vitaminom C, djeluje kao tonik i dijuretik, pomaže kod hemoroida i proljeva, korisna za njegu osjetljive i oštećene kože
KUMIN (Cuminum cyminum)
Cijele sjemenke ili mljeven
Oštar, gorkast
Indijska i meksička jela, složenci, sir, jogurt, juhe, kelj, cikla, kiseli kupus, krumpir
Pomaže kod nadutosti, grčeva i proljeva; potiče probavu
KURKUMA (Curcuma domestica,
C. longa)
Tropski začin, intenzivno žute boje, koristi se korijen nalik na gomolj; u obliku praha
Gorak, oštar
Sastavni dio currya i još nekih začinskih mješavina; za juhe, preljeve, umake, uz rižu,
Djeluje dezinfekcijski, povoljno utječe na probavni sustav, povoljno utječe na krv, a izvana se koristi za ublažavanje modrica
:: A :: B :: C :: D :: E :: F :: G :: H :: I :: K :: L ::
LAVANDA (Lavandula angustifolia)
Cvjetovi i listovi
Svježeg, ugodnog, dugotrajnog mirisa
- Cvijet: za aromatiziranje marmelada, za ukras (ušećereni)- List: za marinade, neka slana jela, mirisne octove
Korisna je kod nesanice, glavobolje, vrtoglavice, probavnih problema, raznih upala i bolova, kod ugriza insekata; koristi se u pripravcima za njegu kože
LAZARKINJA (Galium odoratum, Asperula odorata)
Koristi se sušena
Miris ugodan
Za čaj, za aromatiziranje napitaka, osobito vina
Ublažava želučane i jetrene tegobe, poboljšava san. Veće su količine štetne (zbog spoja kumarina, od kojeg i potječe miris)
LIMETA (Citrus aurantifolia)
Vrsta agruma slična limunu; koristi se sok i ribana (neprskana) kora
Aromatičan, okus kiseo i osvježavajući
Slično kao i limun
Slično kao i limun
LIMUN
(Citrus
limon)
Koristi se sok i ribana (neprskana) kora
Miris ugodan, okus kiseo i osvježavajući
- kora: za razne napitke, slastice, salate, gulaše...- sok: za salete, juhe, preljeve, napitke, marinade
Sadrži mnogo vitamina C, djeluje dezinfe-
kcijski, antivirusni, antibakte-
rijski, te protiv nekih vrsta raka, pomaže u kontroli kolesterola




Нема коментара:

Постави коментар