четвртак, 30. јун 2011.

nastavak finger food


-- Sve ove kombinacije od švapskog sira  dobro se slažu sa crnim ili ražanim hlebom,  s krompirom pečenim u ljusci, s kroketima od krompira i kuvanim testom.
........... Premaz’’ liptauer’’ ------
za- 350.- gr.- premeza: 100. gr.- maslaca, 200.- gr.- srpskog sira, 20.- gr.- senfa, 100.-gr.- sitno naseckanog crnog luka, 5.- gr.- sitno seckanih kapara, 100.- gr.- sitno sckani kiseli krastavac, 3.- gr.-soli, 10.- gr.-aleve paprike, ½.- dcl.- mleka.
Umutiti maslac, dodati izgnječen sir i dobro pomešati.zatim dodati senf, crni luk, kapre i kiseli krastavac. Posoliti umešati alevu papriku da premez dobije svoju karakterističnu ružičastu boju. Ako je suviše gust, razmutiti ga mlekom.
........... Premaz od sira s estragonom......
Za – 4.- osobe: 500.- gr.-slatkog kravljeg sira, 2.- dcl.-mleka, 15.- gr.- sitno seckanog estragona 2.- gr.- soli.
Svež, sitan kravlji sir umutiti varjačom, a zatim dodati  mleko, pa mutiti žicom dok masa postane laka i penasta. Umešati estragon , posoliti , i do upotrebe držati u frižideru.


----------- Bečki premaz od sira ----
Za- 4.- osobe: 250.- gr.- svežeg kravljeg sira, 2.- mko.- tvrdo skuvana žumanjka, 30.- gr.-sardele iz konzerve, 80.- gr.- maslaca, 100.- gr.-sitno sečenog crnog luka, ½.- dl.- ulja, 15.- g- senfa, 10.-gr.-aleve paprike
Propasirati  sir sa žumanjcima, sardelom , maslacem , i crnim lukom .Dodati ulje, senf i alevu papriku , i sve dobro izmešati.Gotovu  masu upotrebiti  kao premaz a može i kao formirano predjelo. Prvenstveno kao premaz za razne pikantne zalogaje u finger food .
................ Vršački premaz od sira..........
Za -800.- gr.- premaza .: 2.- dcl.- piva, 60.-gr.- maslaca, 20.- gr.- senfa, ½.- dcl.- vusterskog sosa, 10.- gr.- aleve paprike,500.- gr.- srpskog belog sira, 300.- gr.- tosta – pečene kriške hleba.
Staviti u posudu pivo , maslac, senf, vusterski sos i alevu papriku, pa mešati na pari kratko ili dok se maslac rastopi.Dodati  sir koji smo  izmrvili  i mešati dalje dok se  sir ujednači .Upotrebljava se kao premaz od  sira u sendvič pripremi za finger food
............ Premaz od rokfora ............
Za.- 500.- gr.- premaza: 150.-. gr.- maslaca, 150.- gr rokfor sira , 50.-gorgonzole, 3.- gr.- sira . 1.-dl.- kisele pavlake, 15.- gr.- grančice peršunova lista.
Umutiti maslac , dodati izgnječen sir i mutiti dok masa postane sasvim laka i penasta. Dosoliti , propasirati i umešati  pavlaku. Ovu penastu masu od sira staviti na činiju u vidu kupe  u ukrasiti peršunovim listom . Služiti sa tanko isečenim kriškama sendvič vekne.
Ovom masom se mogu puniti profiterolne  i premazivati slani keksi .Premaz  za finger fud kad ga nebi  bilo trebalo bi ga izmisliti .
..................Penasti krem od  rokfora- sira ............
Za – 6.- osoba : 10.- gr.- želatina, ½.- kom.- limunova soka, 1.- dl.- vruće vode, 125.- gr.- rokfora, 150.- narendisanih kiselih krastavaca, 25.- gr.- seckanog peršunovog lista, 100.- gr.- sitno sečenih svežih paprika, 10.- gr.- sitno sečenih kapara,100.- gr.- narendisanog  crnog luka, 2.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 2.- dl.- ulupane pavlake.
Nakvasiti želatin sokom od limuna, dodati  malo vrijiće vode, mešati dok se želatin nerastopi i ostaviti na stranu. Izgnječiti sir,dodati krastavac,  peršun, papriku, kapre, crni luk, soli, I bibera,  i sve dobro pomešati .  umešati želatin , stviti u frižider, pa kad se masa malo stegne , dodati ulupanu pavlaku. Izručiti krem u kalup  i držati u frižideru dok se potpuno stegne. Kao namaz za sendviče u finger food  izostaviti  želatin.
............. Premaz od jaja  za sendviče---------
Za – 400.- gr.- premaza: 3.- kom.- tvrdo skuvana jajeta, 2.- r.- soli, 100.- gr.- sitno seckane šunke ili salame, 100.- gr.- gotovog majoneza , 60.- gr.- razmućenog maslaca, 1/2.-kom.- sok od limuna, 10.-. gr.- senfa.
Jaja oljuštiti , sitno iseći i posoliti. Dodati ostale sastojke i pomešati dobro, služi kao namaz za finger food.
Ljut namaz  za sendviče i slane kekse--------
Za- 300.- gr.- premaza: 120.- gr.-. maslaca, ½.- dcl.- vusterskog sosa, 12.- kom.- kapi – tabasko ljuti sos, 10.-. gr.- senfa, 30.- gr.-. sitno seckanog šnitlinga, 100.- gr.- naribanog cr nog luka.
Umutiti penasto  maslac, dodati  sve ostale sastojke i sve dobro promešati.
------------ Premaz od mozga -------------
Za – 12.- osoba: ½.- l  jabukovog sirćeta, 4.. dl.- vode, 8.- g soli,600.- gr.- telećeg mozga, 120.- gr sitno sečenog crnog luka, ½.- dl.- ulja, 2.- gr.- bibera, ½.- kom.- soka od limuna.
Usuti sirće i vodu u lonac , posoliti i pustiti da provri.Spustiti mozak i poklopiti, i kuvati istiha  25.- ’ min.Kuvan mozak ocediti , ohladiti i očistiti od opne i žilica. Ovako pripremljen mozak sitno iseći ili samleti zajedno sa crnim lukom. Dodati ulje, biber i sok od limuna, dobro izmešati  i ostaviti dase ohladi. Služiti sa crnim hlebom.
.......... Premaz od  pečuraka  ..............
Za- 12.- osoba: 1.- dcl.- ulja, 400.- gr.- pečuraka isečenh na listiće, 150.-. gr.- sitno sečenog crnog luka, 1.- kom.- tvvrdo kuvano jaje, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Zagrejati  ulje u tiganju, spustiti pečurke i crni luk i pirjaniti na tihoj vatri mešajući deset minuta.Izmaći sa vatre, pa kad se pečurke prohlade , samleti ih zajedno sa tvrdo skuhanim jajetom.Posoliti , pobiberiti , i dobro pomešati. Količina namaza odgovara za 24.- kom.- sendviča .
........ Premaz od sira i sardela .........
Za- 400.- gr.- premaza:300.- gr.- slatog kravljeg sira, 80.- gr.- sardela iz limenke, 1.- kom.- tvrdo skuvano i sečeno jaje, 100.-. gr.- sitno seckanog krastavca, 10.- gr.- sitno seckanog peršuna, ½.- kom.- soka od limuna.
Sir sa ostalim sastojcima  staviti u mikser i miksovati . Treba dase dobije glatka i kompaktna masa. na kraju dodati peršun i limunov sok.



.........Penasti  premaz od tunjevine-------
Za – 6.. osoba:250.- gr.- tunjevine iz konzerve, 100.- gr.- maslaca, ½.- dcl.- ulja,1.- gr.- soli, 1.- gr.- belog bibera.200.- gr.- Paradajz sečen na tanke kolutove, 60.- gr.- maslinki.
Staviti sve sastojke sem maslinki i paradajza u mikser, dobro izmiksovati . Dodati  maslaci ulje posoliti i pobiberiti, pa miksovati dok masa postane penasta. Staviti na činiju u oliku kupe i ukrasiti  kolutovima paradajza i maslinkama. Služi kao premaz u finger food .
.......... Kavijar na ribarski način .........
Za – 6.- osoba: 120.- gr.- crnog luka, 2.-. gr.- soli, 30.- gr.- crnog kavijara, 1.- kom.- sok od liuna, 1.- kom.- limuna sečen na kolutove.
Crni luk sitno iseckati , posoliti i ostaviti da postoji deset minuta.Isprati ga hladnom vodom , pomešati sa kavijarom i preliti sa limunovim sokom. pati na staklenu činiju i ukrasiti kolutovima limuna.


Nekoliko predloga za kanape sendviče

1.Kanapei su zapravo minijaturni, veoma pikantni sendviči, koji su idealno hladno predjelo i sastavni deo koktel partya. Njihovo pripremanje zahteva malo više vremena, i malo maštovitosti, ali će vaši gost sigurno biti oduševljeni kako vizuelnim efektom tako i bogatstvom I raznovrsnošću ukusa.
2.Kao osnovu za kanapee možete koristiti tost hleb, koji ćete oblikovati okruglim modlama, ili razne vrste kifli (integralne, razan i obične) Koje ćete iseći na tanke kolutove.
3.Kolutove hleba tanko premažite puterom pa ih ispecite na tiganju bez masti, ili jednostavno malo zapecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni (dovoljno jeda seuhvati bledo žuta korica.
Sada možete slagati kanape.


SA TARTAR BIFTEKOM
•  200 gr junećeg bifteka
•  1 kašičica seckanih crnih maslina
•  1 kašičica seckanih kapara
•  1 kašičica seckanih kiselih krastavčića
•  1 kašičica sitno seckanog luka
•  1 kašičica sitno seckanog peršuna
•  2 kašike kečapa
•  žumance
•  1 kašika ulja
•  malo senfa
•  tabasko sos
•  konjak
•  so i biber
________________________________________       
#Biftek fino sameljite pa pomešajte sa nabrojanim sastojcima. Okruglom modlom nanosite tartar na hlebne podloge.

#Ukrasite kockicama luka, polovinama maslina i peršunovim lišćem.




PLODOVI MORA
•  250 gr plodova mora
•  mala glavica seckanog luka
•  10 crnih maslinki
•  1/4 Male glavice kupusa
•  limunov sok
•  so i biber

________________________________________       
#Kupus isecite na tanke trakice, začinite biberom solju i limunovim sokom, pa malo izgnječite. Rasporedite na kanape u obliku gnjezdašaca.

#Na vrelom ulju ispržite sitno seckane plodove mora luk i maslinke, po potrebi začinite biberom i solju i kada se ohladi na svaki hlepčić prekriven kupusom na sredinu stavite kašičicu mase.

#Ukrasite kockicama limuna i listovima peršuna.


SA RIBLJIM NAMAZOM
•  150 grama mariniranih ribljih fileta
•  1 krastavac isečen na kockice
•  1 kašika sitno seckane jabuke
•  1 kašičica seckanog luka
•  2 kašike kisele pavlake
•  limunov sok
•  so i biber
________________________________________       
#Sitno naseckajte riblji filet pa pomešajte sa ostalim sastojcima.

#Kašikom nanesite na kolutove ražanog hleba.

#Ukrasite trakicama crvene jabuke koje ste naprskali limunovim sokom da ne promene boju, trakicama paprike i grančicama mirođije.


KLASIČNI
•  nekoliko vrsta sira
•  200 gr praške šunke u tankim režnjevima
•  100 gr švapskog sira
•  1 kašika ajvara
•  zelene maslinke
#Sitno naseckajte riblji filet pa pomešajte sa ostalim sastojcima.

#Kašikom nanesite na kolutove ražanog hleba. Ukrasite trakicama crvene jabuke koje ste naprskali limunovim sokom da ne promene boju, trakicama paprike i grančicana mirođije.         

Kanapei s repovima skampa
•  10 komada tosta
•  20 repova škampa
•  2 jajeta
•  1 žumance tvrdo kuvanog jaja
•  2 kašike gustina
•  1/2 kašičice soli
•  100 grama kuvane šunke
•  2 mlada luka
•  ulje za prženje
NAČIN PRIPREME
#Tost isecite tako da dobijete uži pravougaonik na koji mogu da stanu dva repića škampa.

#Jaja, so i biber ulupajte viljuškom, dodajte gustin, pa svaki repić umočite u ovu smesu i stavite na svež tost.

#Sitno iseckajte mladi luk (beli i zeleni deo), žumance i šunku, dodajte preostalu smesu od jaja, sve dobro promešajte, pa tom masom ispunite praznine oko škampa na tostu.

#Viljuškom lagano pritisnite i poravnajte površinu. Zagrejte dosta ulja i pržite komad po komad 1-2 minuta sa svake strane. Ocedite na papirnim salvetama.

Volovani punjeni sirom i šunkom
SASTOJCI
•  1 pakovanje lisnatog testa
•  250 grama sremskog sira
•  150 grama praške šunke
•  crvena paprika iz turšije
•  peršun
NAČIN PRIPREME
#Lisnato testo razvući na dve kore iste debljine, pa jednu koru iseći modlicom na krugove, a drugu, pomoću dve modlice, na krugove sa rupom u sredini.

#Ivice krugova pokvasiti malo vodom da bi se lakše zalepili oni drugi, sa rupom u sredini, koji se stavljaju odozgo.

#Ispeći volovane i u sredinu svakog staviti pomalo nadeva od izmešanog sremskog sira sa kockicama šunke. Ukrasiti po želji kockicama crvene paprike i seckanim peršunom.


Picete s šunkom
SASTOJCI (za 16 komada)
•  1 kašika seckanog belog luka
•  5 kašika kolutova crnog luka
•  4 kašike maslinovog ulja
•  500 grama paradajza
•  150 grama šampinjona
•  2 kugle mocarele (250 grama)
•  150 grama punjenih zelenih maslina
•  1 kašika bosiljka
•  so, biber
•  gotovo testo za picu (oko 500 grama smrznutog testa)
•  1 veza blitve
•  16 tankih traka šunke

NAČIN PRIPREME
#Propržiti beli i crni luk na vrelom ulju. Iseckati paradajz i dodati luku. Staviti da se kuva oko 15 minuta.

#Očistiti šampinjone, istrljati ih i iseći na režnjeve, kao i mocarelu i masline. Bosiljak dodati sosu od paradajza. Začiniti solju i biberom.

#Rernu zagrejati na 220 stepeni. Od testa napraviti rolnu, iseći je na 16 komada i napraviti male pice sa ivicom. Staviti ih na podmazan pleh.

# Sos od paradajza staviti odozgo. Poređati pečurke, masline, mocarelu, uvijenu šunku sablitvom i staviti na picu.   Pa peći oko 15 minuta Očistiti blitvu, oprati je i prosušiti trešenjem.
.
Jaja punjena sirom
SASTOJCI
•  6 jaja
•  170.- g fete sira
•  2 kašike oceđenih kapara
•  2 cm sardel paste iz tube
•  1 kašičica senfa
•  so, biber
•  sirće
NAČIN PRIPREME
#Oljuštiti kuvana jaja, preseći ih napola i izvaditi žumance.

#Kapare sitno iseckati i pomešati sa zgnječenim žumancetom, fetom, senfom i sardel pastom. Začiniti solju, biberom i sa malo sirćeta.

#Napuniti smesom špric za kolače i pripremljenom masom puniti polutke jaja. Ukrasiti peršunom.

Rolnice s tunjevinom
SASTOJCI
•  250 grama tunjevine
•  100 grama mariniranih pečuraka
•  100 grama mariniranih srca artičoka
•  7 jaja
•  50 grama sira
•  5 režnjeva praške šunke
•  6 kašika majoneza
•  3 kašike mleka
•  2 kašike seckanog peršuna
•  so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
#Umutiti jaja, pa im dodati mleko, narendan sir i peršun i sve dobro izmešati.

#Od ove smese u većem tiganju ispeći tanak omlet dok ne porumeni sa obe strane, a zatim ga staviti na papirni salvet, kako bi se ocedio od masnoće.

#Artičoke i pečurke sitno naseckati, a tunjevinu izmrviti viljuškom i pomešati je s majonezom. Omlet prekriti režnjevima šunke, premazati smesom od tunjevine, pa preko svega posuti naseckane artičoke i pečurke.
# Omlet urolati, zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u frižider. Pre posluženja, rolat iseći na tanke kolutove.


Proja na užički način
SASTOJCI
•  500 grama kukuruznog brašna
•  250 grama starijeg kajmaka
•  250 grama masti
•  6 jaja
•  1 litar mleka
•  10 grama kvasca
NAČIN PRIPREMANJA:
#Razmutiti 200 grama masti i kajmak, dodati umućena jaja i ostaviti to na stranu.

# Rastopiti kvasac u malo mlakog mleka i pomešati ga u jednom loncu s preostalim mlakim mlekom. Staviti lonac na šporet i polako sipati u mleko kukuruzno brašno, mešajući neprestano sve dok masa ne postane gusta kao za kačamak.

 #Skloniti lonac sa šporeta, dodati u kačamak izmućena jaja, mast i kajmak i sve dobro izmešati.

 #Ovu masu sipati u sud namazan mašću tako da bude pun samo 2/3. Peći u dobro zagrejanoj rerni 30-tak minuta.

         
 

Lepinjice sa sirom i slaninom
SASTOJCI
•  200 grama brašna
•  100 grama margarina
•  100 grama slanine
•  2 glavice crnog luka
•  2 jajeta
•  1,5 dl mleka
•  50 grama sira
•  aleva paprika, kim
•  so
NAČIN PRIPREMANJA:
#Slaninu i luk sitno iseckajte i propržite na ulju dok ne porumene. Zatim umešajte umućena jaja kojima ste prethodno dodali mleko i izdrobljen sir. Posolite i pobiberite.

#Zamesite testo od brašna, razmekšalog  margarina i malo vode.

#Testo razvucite, pa pomoću modle vadite lepinjice koje ćete filovati pripremljenim nadevom od slanine i sira.

#Lepinjice poređajte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.


         


Pita sa šampinjonima
SASTOJCI:
•  200 grama pšeničnog brašna
•  80 grama putera
•  350 grama sremskog sira
•  250 grama šampinjona
•  2 kašike soka od limuna
•  3 mlada crna luka
•  1 čen belog luka
•  1 vezica peršuna
•  2 kašike maslinovog ulja
•  2 jaja
•  100 grama pšeničnih klica
•  so, biber
NAČIN PRIPREME
#Umutiti brašno, puter i dodati pola kašičice soli. Sve to pomešati sa 100 grama sremskog sira i 2 kašike hladne vode. Testo oblikovati u lopticu, uviti u kesu za zamrzivač i ostaviti oko pola sata u zamrzivaču da bi se ohladilo.

#Oprati pečurke i očistiti ih dok su vlažne, a zatim iseći na tanke kolutove. Preliti ih sa nekoliko kapi soka od limuna. Oljuštiti mladi crni luk i iseckati ga na komadiće. Oprati peršun, prosušiti trešenjem i listiće sitno iseckati.

#Pečurke i crni luk staviti u već zagrejano ulje. Zatim dodati beli luk i sve dinstati 3-4 minuta, pa začiniti i dodati peršun.

#Zagrejati rernu na 200 stepeni. Odvojiti belance od žumanceta jednog jajeta. Pomešati žumance sa sremskim sirom. Napraviti smesu od pečuraka, umutiti belance i dodati ga siru.

#Podmazati pleh prečnika 28 cm. Razviti testo na površini posutoj brašnom, a ivice testa malo podići. U testu napraviti nekoliko udubljenja i dodati pripremljen nadev.

#Pitu peći u rerni oko 40 minuta. Pšenične klice oprati, osušiti i rasporediti po kolaču, pa servirati.



Нема коментара:

Постави коментар