четвртак, 30. јун 2011.

završetak finger food


PIKANTNA JAJA.-’’Minorka’’

SASTOJCI:

4 tvrdo kuvana jaja
25.- g senfa
20.- g kečapa
100.- g majoneza
10.- kom.- kapi Worcester sosa
8.- g soli
2.- g bibera

Način pripremanja:

#Tvrdo kuvana jaja razrežite po pola i izvadite žumanjke. Žumanjke stavite u posudu i dodajte im senf, kečap, majonez i Worcester sos. #Dobro izmiksajte i začinite solju i biberom.
#Stavite smesu u vrećicu za ukrašavanje i stisnite punjenje u polovice belanjaka i tako poslužite.


PALAČINKE

SASTOJCI:

140 .- g maslaca
7.- kom.- jaja
9.- dl.- mleka
400.-g namenskog brašna brašna
8.- g soli
2.- g muškatnog oraščića
1 /2.-dl- Worcestershire sosa
sol,biber
250.- g ribanog Grojera sira
200.-g hlebnih mrvica- prezli
ulje za prženje

Način pripremanja :


#U posudu stavite jednu kašiku rastopljenog maslaca, dodajte 4 jaja, 375 ml mleka, 250 g brašna i soli. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku masu. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na sat vremena.

#U tiganj rastopite preostali maslac i dodajte preostalo brašno te kuvajte 3 minuta u stalno mešanje. Dodajte preostalo mleko neprekidnim dolivanjem i mešanjem.

#Zatim dodajte muškatni oraščić, Worcestershire sos, sol i biber, I sve dobro izmešajte. Smjesu premestite u veliku posudu te ju isto prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na sat vremena.

#Izvadite smesu za palačinke iz frižidera te ih ispecite u malo nauljenom tiganju.

# Palačinke stavite na suvi tanjir i držite na toplom.

#Izvadite smesu za nadev i u nju umešajte naribani sir Grojer te izmešajte.

#Na svaku palačinku stavite oko 3 .- kašike nadeva u sredinu. Smotajte palačinke preko nadeva a rubove preklopite tako da se nadev zatvori.

#U maloj posudi umutite preostala 3 jaja i s tim jajima premažite smotane palačinke i uvaljajte u hlebne  mrvice.

#U tiganju zagrijte ulje i u njemu pržite palačinke oko 4 minuta tj. dok ne postanu zlatno smeđe.

#Izvadite iz ulja, ocijedite na papirnatim ubrusima i poslužite vruće


Viršle u slanini

SASTOJCI:

400.- g viršli
100.- g sira (trapista ili sl.)
400.- g tankih šnita suve slanine .8.- kom.

Način pripremanja:

#Viršle dobro obrišite i svaki komad razrežite po dužini napola. Sir izrežite na 8 .- šnita širokih i dugih kao viršla, a slaninu na tanke duže šnite.

#U svaku viršlu  stavite jednu šnitu sira pa je obavijte spiralno šnitama slanine. Pričvrstite je na kraju čačkalicom.

#Pripremljene viršle stavljajte na vrući roštilj pa ih pecite nekoliko minuta na umjerenoj temperaturi.

#Poslužite ih uz ajvar i krompirovu salatu.

NAPOMENA:
#Ovako pripremljene viršle  možete peći i na slabo namašćenom tiganju. Predpriprema se može obaviti nekoliko sati pre pečenja.

Majonez s tunjevinom- za.- 4- osobe

SASTOJCI:
6 velikih tvrdo kuvanih jaja
10.- g pimenta
100.- g fileta inćuna, oceđenih
grančice kopra
nekoliko kapara

SASTOJCI ZA sos

0,7 dl majoneza sa senfom
1 mala konzerva tunjevine (oko 100.- g), oceđene
½.-dl.- limunovog soka
1 .- dl.- jogurta
1 0.- gr.-, oceđenih i naseckanih kapara

Način pripremanja:

#Pripremi se sos tako da se u posudu za mešanje stavi majoneza, tunjevina, limunov sok i jogurt te dobro izmeša mešalicom. Pri kraju se umešaju i kapare.

#Jaja se prerežu uzdužno na polovice i po 3 polovice se stave na svaki tanjir. Preliju se sosom i pospu pimentom.

#Zatim se uzdužno raspolove fileti inćuna, te se polovice saviju i stave između jaja.

# Dodaju se još kapare i grančica kopra.



PLATA SA DIMLJENIM RIBAMA .-za-.4.- osobe
SASTOJCI:
2 dimljena fileta pastrmke
2 pobiberena dimljena fileta skuše ili bele morske ribe
3 kom prepečenog tosta
2 kašike maslaca, držanog na sobnoj temperaturi
½.-kom.- limunovog soka
1 konzerva (200.- g) dimljenih ostriga, oceđenih
mali listovi salate, po izboru
kriške limuna i grančice kopra
sos od hrena
SASTOJCI ZA sos:
6 kašika jogurta
4 kašike naribanog hrena
2 kašike  limunovog soka
4 kašike seckanog peršuna
crni biber po ukusu

Način pripremanja:

#Oguli se koža s fileta pastrmke te ih se izreže na komadiće. Iz tosta se pomoću modle za kekse izrežu krugovi.

#Na svaki takav tost stavi se dimljena ostriga.

#Ribe i tostovi s ostrigama rasporede se na 4 tanjira. Ukrase se listovima salate, kriškama limuna i grančicama kopra.

# Umak od hrena pripremi se tako da se pomno pomešaju svi sastojci.

#Sos se stavi u posudu za posluživanje sosova i posluži uz salatu.



.
Slani kroasani


SASTOJCI
•  1 kg brašna
•  1 jogurt
•  50 grama ulja
•  1 kašika soli
•  1 kašika šećera
•  1 kvasac
•  1 jaje
NAČIN PRIPREME
#Zamesiti testo i podeliti ga na 2 dela. Svaki deo podeliti na 7 loptica, pa ih razvući oklagijom i premazati margarinom.

#Rastanjeno testo poslagati jedno na drugo. Poslednje ne mazati margarinom.

#Razviti tako celu koru, praviti kroasane i filovati sirom ili drugim slanim nadevom.

# Svaki kroasan pre pečenja premazati jajetom.


Slana torta punjena mozgom i šampinjonima

SASTOJCI
•  1 pakovanje lisnatog testa
•  300 grama mozga
•  1 glavica crnog luka
•  250 grama šampinjona
•  150 grama struganog sira
•  ulje
•  so, biber
•  peršun
•  1 žumance
NAČIN PRIPREME
#Polovinu lisnatog testa rastanjiti oklagijom na pola santimetra, a zatim njime obložiti dno i stranice okruglog kalupa za pite ili torte.

#Ostatak testa takođe rastanjiti i iseći na luk, dodati na listiće isečene šampinjone, dinstati 5-6 minuta uz mešanje, a zatim dodati i mozak, začiniti po ukusu solju i biberom i sve zajedno još malo prodinstati. Na kraju umešati iseckan peršun.

#Ovu masu sipati u kalup obložen testom, odozgo posuti narendan sir i obložiti rombovima od testa u obliku zvezde (kao na slici). Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 160 stepeni ili 180 stepeni i peći još oko jedan sat. Torta se može služiti i topla i hladna


Uštipci sa sirom

SASTOJCI
Testo
•  400 grama brašna
•  50 grama šećera
•  120 grama mleka
•  2 jaja
•  80 grama margarina
•  20 grama svežeg kvasca
Fil
•  250 grama sira
•  100 grama pavlake
•  1 žumance
•  50 grama putera
•  malo soli
Premaz
•  1 jaje
•  malo mleka
NAČIN PRIPREME
#Zamesiti kvasac sa malo mleka i ostaviti na toplom desetak minuta. Brašno usuti u činiju, dodati so i ostale sastojke, kvasac, pa dobro izmešati varjačom dok se ne pojave mehurići. Ostaviti pokriveno na nekom toplom mestu barem jedan sat.
#Kad se testo podigne, izručiti ga na dasku i istanjiti oklagijom. Iseći kvadratiće, pa u sredinu staviti fil.

#Fil se priprema tako što se pomeša umućen puter sa pasiranim sirom, pavlakom i žumancetom.

#Vrhove kvadrata skupiti na sredini, poređati ih na namašćeni pleh, pa premazati jajetom i mlekom.

#Kad malo nadođu, peći ih oko 40 minuta na 200-220 stepeni


    
  
Paprika u želatinu


SASTOJCI
•  po 2 crvene, žute i zelene paprike
•  1/2 kesice želatina u prahu
•  6 kašika maslinovog ulja
•  so, biber
NAČIN PRIPREME
#Paprike oprati, iseći ih na polovine, očistiti ih i 15 minuta peći na grilu sa presečenom stranom okrenutom nadole. Prekriti vlažnom krpom da bi omekšale, pa oguliti kožicu.

#Paprike razvrstati prema boji i iseći na kockice. Svakoj boji dodati po dve kašike ulja, posoliti i pobiberiti.

#Želatin razmutiti prema uputstvu na kesici i rasporediti ravnomerno u pripremljene paprike.

#Tako dobivenu masu puniti u šoljice za kapućino i staviti u frižider da bi se želatin stegnuo. I

#zručiti iz šoljica i poslužiti.



Torta od palačinaka sa spanaćem
SASTOJCI
•  15 palačinki
•  1 kg spanaća
•  200 grama parmezana
•  200 grama mlevenog mesa
•  2 kašike pirea od paradajza
•  ulje
•  so i biber
NAČIN PRIPREME
#Ispeći deblje palačinke.
#Obariti spanać u slanoj vodi, pa ga propasirati.

#Propržiti mleveno meso, dodati spanać i pire od paradajza. Posoliti i pobiberiti.

#Palačinke slagati naizmenično s pripremljenim nadevom u vidu torte.

#Posuti rendanim parmezanom i peći u dobro zagrejanoj rerni.

#Služiti toplo.


HORTOBAĐ PALAĆINKE
Mađarska kuhinja
Sastojci za 2 porcije
Za paprikaš:
-50 g sitno seckanog luka
-50 g na kockice sečene zelene paprike
-1 kašikica slatke-aleve paprike
-1/2 pileta(oko 450 g)
-1/2 šolje vode
-50 g paradajza naseckanog na kockice
-soli
-ljute-aleve paprike po ukusu
-1 kašikica slatke-aleve paprike
-soli i ljute-aleve paprike po ukusu
-1 kašika ulja
-kajmaka
1/2 šolje slatke pavlake
-20 g brašna
: Za palačinke
-70 g brašna
-1 jaje
-1/2 šolje mleka
-malo soli
-3 kašike ulja (za pečenje palačinki)
Način pripremanja:
Priprema paprikaša:
1.# Na ulju propržimo luk da dobije zlatno žućkastu boju. Skinemo sa vatre, pospemo alevom paprikom, zalijemo sa pola šolje vode i vratimo na tihu vatru. Potom dodamo piletinu nasečenu na četiri dela, paradajz i zelenu papriku. Po ukusu začinimo šolju i ljutom paprikom i kuvamo oko 20 minuta(da se meso skuva). Potom meso izvadimo, a softu dodamo dobro umešanu smesu od kajmaka, slatke pavlake i brašna i pustimo da provri. Po potrebi još možemo začiniti a potom soft procedimo.

2. #Pažljivo odvojimo kosti od mesa i meso narežemo na sasvim sitne komade. Sitno narezanu piletinu pomešamo sa malo softa, da fil ne bude suv. Ako je potrebno začinimo ga još šolju i paprikom.
______________________________________________________

Priprema palačinki:
1. #Pomešajmo sve potrebne sastojke za palačinke. Ako je smesa gusta, razredimo je sa malo soda vode, a ako je retka dodamo malo brašna.

2. #Zagrejemo nauljeni tiganj. Ulijmo tanak sloj smese za palačinke, tako da pokrije dno tiganja. Pecimo od prilike 10 sekundi pa potom okrenimo palačinku i pecimo drugu stranu. Ovako spremimo 4.-kom.- lepe palačinke.
______________________________________________________

Služenje:
#Već pripremljeni fil, ravnomerno podelimo na četiri dela i stavimo ga po sredini palačinki.
#Pokupimo krajeve palačinki i svaku palačinku formirajmo u obliku naramka.
#Probodimo čackalicom da bi zadržalo palačinku u tom obliku. Tako formirani naramak svežemo sa oparnim perom luka vlašca.

#Pre serviranja, tako formirane naramke od palačinki stavimo na par minuta u zagrejanu rernu (srednja temperatura). Na vreli tanjir stavimo preostali saft od paprikaša i u njih postavimo punjene palačinke.
 #Izvadimo čačkalice.



Jaja u lisnatom testu na moderan način.

Za finger food
Sastojci: za 3 porcije
6 jaja
1 pakovanje lisnatog testa (450 g)
peršun
tanko isečen losos
biber
Način pripremanja:
#Jaja tvrdo skuvati, oljuštiti, oprati i ostaviti da se hlade.

#Lisnato testo rastanjiti i iseći na kvadrate 13X13 cm.

#Testo prekriti sa lososom, posuti sa grubo isečenim peršunom, pobiberiti i na kraju staviti jaje .

#Peći na 220°C 20-ak minuta.

Kiš loren za- finger food

Sastojci za 4 porcije
150 g- belog brašna
100 g- margarina
pola kašikice soli
1 žumanjak
60 g- slanine
10 g margarina
100 g šunke
200 g- pavlake
3.- kom.- jaja
biber, soli
muškatni oraščić
Način pripremanja:
#Izmješajte brašno, margarin, soli i žumanjak do rahle mase.

#Stavite testo u kesu i držite u frižideru oko 30 min.
#U međuvremenu iseckajte slaninu i na margarinu je ispržite da bude hrskava.
Masnoću od slanine iskoristite i podmažite dublju tepsiju u kojoj ćete peći kiš.

#Testo izvadite i obložite dno i strane tepsije. Sa viljuškom pritisnite testo uz tepsiju.

#Pospite zatim slaninom i seckanom šunkom. Izmješajte jaja i pavlaku, dodajte soli, biber i muškantni oraščić.

#Izlijte sadržaj u tepsiju i u zagrijanoj rerni na 200°C pecite oko 55-60 min.

#Služi se toplo.

Kuglice od sira
Sastojci :za više od 10 porcija
200 g.- mokrinskog sira
2 kašike putera
razni sastojci po želji
Način pripremanja:
#Osnova za kuglice:
Izmešati 200 gr.- mokrinskog sira sira sa 2 kašike omekšalog putera.

#Dodaci po želji:

#- S alevom paprikom: dodati u sir dobro sitno iseckanu glavicu crng luka i 1/2 kašike aleve paprike pa praviti loptice veličine oraha.

#- S peršunom: dodati u sir seckani peršun, praviti loptice pa ih uvaljati u peršun.

#- S mladim lukom: Dodati iseckane listove mladog luka i malo iseckanog belog luka.

#- Sa senfom i jajima: dodati u sir 2 tvrdo kuvana jajeta propasirana i malo senfa.

#- Sa paprikom: narendati svežu crvenu papriku pa dodati u sir.

Kuglice od spanaća
Sastojci: za više od 10 porcija
400 g spanaća
1 1/2 šolja riže
100 g, ribanog sira (gauda, Edammer svejedno)
2 jaja
1/2 šolja mrvica ili prezle
malo soli
malo senfa
Način pripremanja:

#Spanać obariti i iseckati, dodati obarenu rižu, rendani ili strugani sir, jaja prezle i so. Sve zamesiti dobro i praviti loptice (veličinu odredite sami).

#Pravljene loptice odmah ređati u podmazan pleh i peći na 180c oko 15 min.

#Služiti toplo.

Kroketi od krompira
Sastojci za: 6 porcija
600 g izgnječenog kuvanog krompira
1 kafena šolja svežeg mleka
2 jaja
2 šolje (za čaj) izrendanog sira tipa "grojera"
1 kafena šolja sitno iseckanog peršuna
2 šolje (za čaj) galete
ulje za prženje
Način pripremanja:
#Stavite izgnječeni krompir u dublji sud, dodajte mlako mleko, jaja i izmešajte dok masa ne postane izjednačena.

#Dodajte izrendisani tvrdi sir i na kraju sitno iseckan peršun. Smesu ostavite 1 sat u frižideru.

#Nakon toga, uzimati komade, davati oblik kugle, uvaljivati u galetu i pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.
#Servirati toplo.


Kroketi od sira- za finger food

Sastojci za: 3 porcije
1/4 l mleka
2 kaš. brašna
1 kaš. putera
150.- g-. plavog sira (buđavog)
200-. g- mljevenih badema
2.-kom.- jaja
so i ulje
Način pripremanja:
#Od putera, brašna i mleka napravite gusti bešamel bez grudvica pa dodajte sir, izmešajte dobro, isprobajte slanost i sklonite sa vatre.

#Naglo rashladite, pa kad se masa stegne pravite loptice veličine oraha ili valjka, uvaljajte u brašno, u jaja i bademe pa ostavite u frižider nekoliko minuta.

#Pržiti na vrelom ulju i vaditi na papir da upije višak masnoće.

Okruglice od pilećeg mesa
Sastojci:
500.- g- kuvanog belog mesa
1.-kom.- veza kuvane zeleni
200.- g- krem sira
4.- kom.- kisela krastavca
1 kašika milerama
1 glavica crnog luka
1 kašika majoneza
so, biber
seckan peršun
Način pripremanja:
#Sve sastojke iseckati jako sitno ili samleti u multipraktiku. Praviti loptice od smese i ređati na tacnu. Uvaljati ih po želji u parmezan.




Srpski namaz od sira

Sastojci:
5 l. mleka
2,5 kašika sirišta
so
Način pripremanja:
#Mleko zagrejati do 37° pomeriti sa ringle i dodati sirište. Dobro promešati, poklopiti i sud u kome je mleko sa surutkom, zaviti u neku tkaninu.

#Ostaviti 2 sata da stoji. Procediti kroz čistu gazu ili specijalno sito i poklopiti težim predmetom i još dva sata ostaviti da stoji.

# Izvaditi iz gaze -sita po želji posoliti i naliti surutkom.
                       Kanape

Za finger food
Kanape za svečane prigode

Sastojci za više od 10 porcija
hljeb različitih oblika
sir brie
pečena piletina, teletina, ćuretina
kivi
krem sir, mascarpone
jagoda
Način pripremanja:
Na manje kolutiće od hleba namazati sir brie, tanko isečeno meso koje imate, kriška kivija te krem sir na vrhu koji ćete ukrasiti jagodom.


Vojvođanska pita od mesa.

Vojvođanska pita – prilagođena.
ova pita može poslužiti kao predjelo, posebno u svečanim prilikama, jer se spravlja od kvalitetnih namirnica, a takođe je i lepog izgleda. Može se, međutim, servirati uz izbor salata i uz pitu služiti prikladno vino, i kao jelo, kome će prethoditi laki potaž od graška, karfiola, ili slično. Sitno posluženje za.- finger food.
Za testo:
12 jaja
12 kašika kisele pavlake
12 kašika brašna
Za nadev:
400 g mlevenog mesa po izboru
glavica luka
so, biber
peršunov list
ulje
pavlaka i ribani tvrdi sir za ukrašavanje.
Način pripremanja

#Umuti čvrst sneg od belanaca (uz prstovet soli, da se sneg što bolje ulupa), te dodati jedno po jedno žumance, kašiku po kašiku pavlake i na kraju laganim pokretima u penastu masu umutiti brašno.

#Ispeći pola ove mase u vatrostalnoj posudi namazanoj margarinom i posutoj brašnom, na 220°, u već zagrejanoj pećnici.

#Za ovu pitu je najpogodnija pravougana posuda, lepog izgleda, koja se može izneti na sto.

#U međuvremenu, izdinstati meso na glavici luka proprženoj na ulju, dodati so, biber i seckani prešunov list.

#Kada testo u pećnici blago porumeni, izvaditi ga i rasporediti nadev, a zatim prekriti drugom polovinom pripremljenog testa.

#Ispeći do kraja, to jest dok i gornja kora ne bude sasvim rumena.

#Izvaditi pitu, ostaviti da se malo prohladi, bogato je premazati kisleom pavlakom i posuti sitno ribanim sirom.

#Izneti na sto isečenu na kvadrate.


Tunjevina sa maslinkama


Sastojci:
maslina
maslinovo ulje
tuna
lisnato testo
želatina u listu
marinirani inćun
začini

Način pripremanja.:
#Maslinu očistiti od koščica i ispasirati sa dodatcima maslinovog ulja, tune, mariniranih inćuna i začina.

#Penasto razraditi u paštetu. Od lisnatog tijesta oblikovati rombove lisnatog testa i ispeći.

#Rombove punimo sa paštetom.

#Dekoracija: Podloga obojenog aspika umetnim bojama boje maslinovog ulja.


Goveđa pisanica Wellington (glavno jelo
Sastojci:
1 kg goveđe pisanice
1 kašika senfa
100 g- ulja
2 glavice luka
50 g- maslaca
300 g- šampinjona
150 g- kiselih krastavaca
2 vezice peršuna
3 jaja
500 g- lisnatog testa
soli
bibera

Način pripremanja:
#Pisanicu posoliti, pobiberiti, premazati senfom i popeći u vrelom ulju. Izvaditi je i ostaviti da se ohladi.

#Ulje u kojem se pisanica pekla procediti u posebnu posudu i dodati seckani luk.

#Pržiti ga dok ne zažuti, a zatim dodati maslac, oprane, očišćene i narezane pečurke i kisele krastavce.

#Posoliti, pobiberitii posuti sitno seckanim peršunom. Promešati, pa pirjati na tihoj vatri 10 minuta.

#Maknuti s vatre, dodati 2 jaja i dobro izmešati. Ostaviti da se ohladi.

#Pečenu pisanicu namazati s gornje strane pripremljenom smesom.

#Lisnato testo rastanjiti na veličinu pisanice, pa premazanu pisanicu zaviti u testo. Testo sa svih strana premazati istučenim jajem.

#Peći u plehu ili formi u zagrijanoj pećnici na 250 oC, oko 20-25 minuta. Ako je vatra suviše jaka, smanjiti je. Pisanica mora ostati krvava i sočna.


Kamenice Mornay (predjelo),

Sastojci:
20-24 kamenice
120.-  g- sira ribanca
4.-kom.- žumanjka
50 g- brašna
60.- g- maslaca
4.- dl.- mleka

Način pripremanja:
#Rastopite 50.- g- maslaca na tihoj vatri, pa polako dodajte brašno, neprekidno mešajući. Smesi ćete tada polako dodati i mleko i malo soli. Pustite umak da se zgusne, neprekidno mešajući i prohladite.

#Dodajte žumanjke i ribanac. Po potrebi dosolite.

 #Zagrijte pećnicu na 180°C.

#Kamenice otvorite, ostavivši meso u oblijem delu oklopa, pa ih operite i osušite.

#Kamenice tada složite u vatrostalnu posudu koju ste lagano namastili maslacem i napunite ih umakom.

#Pecite desetak minuta, sve dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju.


Pečurke punjene povrćem
Sastojci: 300.- g. šampinjona, 250.- g.- plavog patlidžana narezanog na kocke, 150.- g- zelenih paprika narezanih na kocke, 100.- g.- naseckanog crnog luka, 25.- g- naseckanog belog luka, ½.- dl.- maslinovog ulja, 1.- dl.- gustog sosa od paradajza, ½.- dl.- vode, ½.- dl.- jabukovog sirćeta., 1.- g.- timjana , 8.- g- soli, 2.- g.- bibera.
Način pripremanja:
#pečurkama skinuti  nožice pa naseckajte pola količine, ostatak upotrebiti za druga jela.
# Povrće  polagano pirjati  na ulju. kad postane mekano dodajte začine.
#Tom smesom punite klobuke šampinjona pa ih pecite u pećnici oko pola sata.



Losos s rikulom
Sastojci :200.- g.- dimljenog lososa, 1.- kom.- avokado, 1.- kom.- grejpfrut, 150.- g.- sveže rikule, 2.- kom.- limuna, 5- 6.- kom.- kapi sosa worcester, ½.- dl.- ulja, 5.- g- soli, 2.- g- zeleni biber iz rasola.
Način pripremanja:
# Rikulu očistite , operite, narežite na trake  i položite u činiju.

#Začiniti sa uljem i pokriti folijom. Ostaviti da odstoji dva sata.

#Grejpfrut očistiti od kore, izvaditi koštice i narezati  na kockice.

#Avokado očistiti od kore, prepolovite, izvadite košticu i narežite na kriške.Odmah ga poprskajte limunovim sokom .

#Složite kriške lososa na tanjir , prekrite kriškama avokada i kockicama grejpfruta.

#Rikulu ocedite od ulja u kojem se namakala.Izmešati ulje sa ostatkom limuna , sosa vočestera i malo soli.

#Kriške  lososa i avokada prelite umakom i pospite s nekoliko zrna oceđenog zelenog bibera.
               ------ Sendviči------
Hit food  – sendvič
... pecivo, namaz, šunka, sir, krastavci, sos aurora....
Mortadela – Sir
... pecivo, namaz, mortadela, sir, krastavci, sveži paradajz ,                            zelena salata-----
Pršut – Sir
---- pecivo , namaz, pršut, sir, sveži krastavci, sveži paradajz , zelena salata.
  Sir
... pecivo , nmaz, sir, sveži krastavci, sveži paradajz , zelena salata.
Mikado- mix
--- lepinja, namaz, sir, salama , pršut, salsa, šampinjoni, zelena salata, svež paradajz.
Prolećni
... pecivo, namaz, kuvano jaje,sir, sveža šargarepa, sveži paradajz, sveži krastavci.
 Ćureći fini- sendvič
... pecivo, namaz, panirani ćureći  file.
Pohovane tikvice
 ... pecivo, namaz, panirane tikvice.
Bečka šnicla
... pecivo, namaz, panirani odrezak.
Pohovani oslić
.. pecivo, namaz, i panirani oslić.
Pohovani celer
 ... pecivo, namaz, panirani celer.
Pohovani sir
 ... pecivo, namaz, panirani sir.
Pržene lignje
...lepinja i lignje.
 Kulen
.. pecivo , namaz, kulen, sveži krastavci, sveži paradajz, zelena salata.
 MOZZARELLA
... pecivo,namaz, mozzrella.
 Mešani veliki- sendvič
 ... trajna salama , mortadela , sir.
 Mešani mali –sendvič
 .. trajna salama , mortadela i sir.
Tuna . bečki
 ... pohovana tunjevina , lepinja, namaz.
 Pizza sendvič.
 testo , nadev , jaja, šunka, sir . zatvorena pica sendvič
Šunka sir –tost
 ... šunka  sir.


Rozbif- sa jabukama- i radič
Sastojci:200.- g.
- rozbifa, 150.- g- zelena jabuka, 100.- g- motovilca, 300.- g- crvenog radiča, 150.- g- svežeg paradajza, 120.- g- rotkvica, 1.- kom.- limuna.
Za sos:150.- g- crnog luka, 20.- g-seckanog peršuna, 1.- kom.- žumance, 2.- kom.- pasiranog paradajza, 50.- g- naseckane zelene salate, ½.- dl.- ulja, ½.- dl.- sirćeta, 5.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera.
Način pripremanja:
#Meso ispecite tako da ostane iznutra ružičasto, dobro ohladite pa narežite na vrlo tanke  šnite.

#Očistite operite  i osušite sve povrće, rdić razdeliti na posebne listovr, pazeći da odtanu celi.

#Paradajz narezati na kriške, rotkvice na šnite, neoljuštenu jabuku na tanke šnite, i poprskajte s nekoliko kapi soka od limuna.

#Rozbif i sve povrće lepo posložite na tanjir,  a odozgo stavite kriške jabuke.
 #U uspravnom kuhinjskom mikseru samleti sve  sastojke za sos. Jednim delom sosa začinite salatu , a ostatak poslužite posebno u sosijeri.

Pita s mesom
Sastojci:600.- g- tankih kora,150.-g crnog luka, 650.- g mlevenog mesa, 6.- kom.- jaja, 1.- dl.- ulja, 5.- g soli, 1.- g bibera, 2.- dl.- mleka.
 Način pripremanja:
#Pripremiti 600.- g tankih kora, propržiti  crni luk na ulju koji je seckan sitno na kocke, dodati  meso mleveno soli, bibera, i propržiti sve zajedno.
#Ređajte kore u podmazanu tepsiju tako da se svaka polije sa malo mleka i lagano zgužva. Svaka treća kora se pokrije sa nadevom od mesa.
#Ovako postupati dok sa utroše predviđene namirnice , a kore moraju biti završni deo. Iseći pitu na kocke i umutiti jaja i preliti pitu.
# Peći na tihoj vatri .

Gastronomska prolećna –verzija.
sastojci:1.- kg.- zelenih pečenih paprika, 1.- kg.- crvenih pečenih paprika, 1.- kg.- karfiola, 4.- kom.- kuvanih jaja, 100.- gr.- naribanog kačkavalja, 120.- gr.- majoneza, ½.- lit.- jogurta,25.- gr.- sitno seckanog peršuna, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 25.- gr.- vegete.
 Način pripremanja:
#Skuvati karfiol pa ga propasirati, malo posoliti dodati malo peršuna i sjediniti sa malo jogurta.

#Pečene paprike očistiti od semena i ljuske, odstraniti im peteljke pa ih pohovati , a zatim poređati na papirnu salvetu koja će upiti masnoću.

# Svaku pohovanu papriku iseći po dužini.

#Od kuvanih jaja odvojiti žumanca pa ih izmešati sa majonezom, malo posoliti , pobiberiti, i dodati ostatak peršuna.Belance izmrviti i dodati  propasiranom karfiolu.

#U dublji četvrtasti pleh  ređati  crvene paprike tako da pohovani deo bude na dnu pleha.

#Svaku papriku premazati  filom od žumanaca, preko toga staviti pola mase pirea od karfiola, pa preliti polovinom jogurta.

#Na to poređati  zelene paprike, pa ih premazati ostatkom fila od žumanaca, a preko njih rasporediti preostali pire od karfiola.

#Sve preliti preostalim jogurtom i posuti  rendanim sirom i sitno sečenim peršunom.Ostaviti nekoliko sati u frižideru da upije jogurt.

#Ovo jelo iseći na male i jednake kocke poređati na pladanj i poslužiti .
Ostrige
Sastojci:12.- kom.- ostrige, 2.- kom.- limuna, ostrige moraju biti sveže i zatvorene, ostrigesu upravo žive kad se jedu .Nisu u ovom slučaju termički obrađene.
Način pripremanja:
#Otvaranje ostriga je umetnost.Verovatno samo profesionalni ribari i kuvari znaju da ih otvore bez problema .Postoji specijalni nož koji se može kupiti a služi da se lakše ostrige otvore.

#To je zato što je ostriga živa i što je veći pritisak to njeni mišići jače stežu.Nadamo se da znate otvoriti ostrige a ko ne, potražite taj specijalni nožić.

#Ako su iz jadrana, nemojte ih prati ako su iz drugih mora operite ih pod hladnom vodom

# .Otvorite ostrige iznad neke posude da biste uhvatili sok, ( morsku vodu) koju će da puste.

#Sada pažljivo odvojite  meso od oklopa sekući mišić kojim je vezana. Izaberite dublje oklope i vratite meso u oklope.

#Poređajte ih u krug i servirajte na posebnom namenskom tanjiru, i u svaki oklop malite po malo soka.Poređajte četvrtine limuna .

#Služite na lomljenom ledu.


Lisnato testo s ribom
Sastojci:500.- g- duboko smrznutog testa lisnatog, 300.- g očišćene ribe, 120.- g crnog seckanog luka, ½.- limuna, 60.- g- margarina, 2.- kom.- tvrdo kuvana jaja, 1.- kom.- sirovo jaje, soli, bibera, 100.- g.- brašna, 1.- kom.- lovorov list, 30.- g- peršunov list.
Način pripremanja:
#Ribu očistite operite i ispržite.

#Kad se ohladi, meso odvojite od kostiju i usitnite.

#Na margarinu prepržite naseckani crni luk,dodati malo brašna i pržiti dalje da dobije boju, pa zalite vodom ili supom.

#U sos dodajte ribu, lovorov list ,soli i bibera, pa kuvajte da dobijete gustu mešavinu .

#Kad se ohladi, umešajte naseckan peršun i tvrdo kuvana jaja.

#Razvaljajte testo , narežite na kocke ,stavite nadev presavite, slepite krajeve, premažite umučenim sirovim jajetom i pecite  dvadeset minuta na 200.- stepeni. Toplo servirati.



Pihtije od boba
Sastojci :1.- kg.- boba, 1.- dl.- ulja, 40.- g- belog luka,1.- kom.- lista lovorovog, 15.- g- aleve paprike, 5.- g- soli.
 Način pripremanja:
#Bob staviti u šerpu, zaliti toplom vodom,poklopiti i ostaviti dase natapa ceo dan.

#Oljuštitga , oprati i naliti  hladnom vodom da ogrezne. Ostaviti da prenoći.

#Sutra dan posoliti ,dodati lovorov list , malo ulja i staviti da se kuva.

#Bob kuvati na laganoj vatri sve dok bob neomekša. Kad bob postane mekan, izvaditi listove lovora, bob propasirati i vratiti ponovo na ringlu dase kuva u istoj vodi.

#Kuvana je kad se malo mase stavi na tanjir  i ako se masa steže pihtije su kuvane.
#Beli luk sitno iseckati i pomešati sa pihtijama.

#Pihtije razliti u plitke sudove i ostaviti da se stegnu. Pre služenja prepržiti alevu papriku sa malo ulja, iseći pihtije na kocke i preliti nih .

#U finger foodu ,pored suda sa pihtijama staviti malu posudicu za sos od paprike i ulja.

# Posebno napraviti male činije od testa u koje ćemo staviti komade pihtije koja ja sečena prikladno za finger food-.


Veliki sendvič
Sastojci:4.- kom.- velike kifle, 250.- g- svežeg paradajza, 120.- g- šampinjona, 150.- g- crnog luka, ½.- dl.- ulja, 30.- g belog luka, soli, bibera, 150.- g- mekog sira, 20.- g parmezana, 100.- g- šunke.
 Način pripremanja:
#zagrejati rernu na 200.- stepeni.

#Razrezati kifle na pola. Paradajz iseći na kolutove, iseći šampinjone i luk na tanke fine delove.

#Zagrejte ulje u tiganju i dinstati luk , dodati šampinjone.Začinite sa solju, biberom i belim lukom.

#Smanjiti temperaturu na najniže i dodati isečen paradajz.U šerpi izmešati mekani sir sa parmezanom i premažite kifle.

#Sadržaj iz tiganja staviti preko sira , a na vrh svega isečenu šunku,.pospite sve parmezanom .

#Pecite u rerni  deset minuta na 200.- stepeni.

Panino brušeta
Jako jednostavno i lako talijansko predjelo, iako ima više načina i sastojaka. Ovo je jedan od načina.
Sastojci : 1.- kom.- francuski hleb ili neki drugi, 1.- kom.- loptica sira mocarela
sir ili srpska varijanta sira., 25.- g- belog luka, 200.- g- svežeg paradajza, 20.- g- listića svežeg bosiljka, ljuta papričica, soli malo.
 Način pripremanja:

#Hleb tostirati  sa obe strane, pri tome paziti da se neprepeče. Dok se hleb tostira, iseći sir i paradajz na tanke kolutove.

#Kad je hleb tostiran premazati ga malo belim lukom ( u ljutoj varijanti i papričića i beli luk). Potom staviti kolut sira i kolut paradajza.

#Nakraju staviti listove svežeg bosiljka, a može i iseckanog. posoliti vrlo malo.

Pita kruševačka
Sastojci :4.- kom-jaja, 2.- dl.- jogurta, 450.- g- brašna, 10.- g- praška peciva 5.- g- soli, 200.- g- trapista ili kačkavalja sira, 200.- g- suhomesnatih proizvoda sitno seckanog( šunka, viršla, suvo meso)100.- g- kiselih krastavaca sitno seckanih.
 Način pripremanja:
#Umutiti jaja ucelo i dodati jogurt, ulje pa malo umutiti.

#Zatim dodati brašno , prašak pecivo , posoliti i mutiti dok se masa izjednači.

#Zatim dodati ostale seckane sastojke i kašikom izjednačiti. Sipati u podmazan pleh i peći dok porumeni

#.Kad smesu saspete u pleh možete posuti sa malo susama ili kad je skoro gotovo malo naribati sira.

Slana savijača
Poslužuje se kao predjelo , ili laki obrok, ova savijača je i lepog izgleda. Ukusna je i dekorativna.
Sastojci :Za testo: 250.- g- brašna, 1.- kom.- jaje, 3.- g- soli, ½.- dl,ulja, 1.-dl.- mlake vode.
Za nadev :800.- g- spanaća, 150.- g- crnog luka, 1.- dl.- ulja, 100.- g- crvena sveža paprika, 300.- g- sira ementalera, 1.- g bibera,
1.- g muškatnog oraha, 100.- g- rastopljenog margarina.
Za premaz:1.- kom.- jaje, ½.- dl.- mleka, 3.- g- susama.
 Način pripremanja:
#Zamesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti da postoji .Zato vreme spermiti nadev :

#Na malo ulja ipropržiti luk i dodati spanać i prodinstati.

#Tanko razvijeno testo premazati rastopljenim margarinom. Staviti pripremljeni spanać seckanu crvenu papriku, na kocke sečeni ementaler, te začinit biberom i oraščićem .

#Savijaču urolati , premazati jajetom i mlekom, posuti susamom i peći na jačoj vatri 230.- stepeni oko 20’.- minuta.

JAJA LEPO PUNJENA
Sastojci: 6.- kom.- jaja, 100.- g- majoneza, 35.- g- kečapa, 3.- g- soli,.
   Način pripremanja:
#Jaja tvrdo skuvati , kad se ohlade oljuštiti ih , i raseći na pola.iz svake polovine izvaditi žumance.

 #U posebnoj posudi pomešati žumanca, majonez i soli. Kad se dobije jedna glatka masa, puniti šupljine belanaca sa špricom.

#Kao ukras na kraju staviti po tačkicu kečapa.   Servirati hladno.

Riblji zalogaji
Sastojci :500.- g- file oslića, 4.- dl.- kisele pavlake, 60.- g- maslaca, 100.- g- mrvica od hleba, 4.- kom.- jajeta, 3.- dl.- majoneza, 3.- g- soli, 1.- g- bibera.
 Način pripremanja:
#Ribu prosušite i propasirajte. Dodajte jaja, kiselu pavlaku, soli, bibera.

#Umutite .Podmažite maslacem uzdužni pleh za rolat i pospite mrvicama.

#Sipajte ribu i pecite  sat vremena   na 180.- stepeni . Ohladite.

#Premažite majonezom.


Suncokretova moć malih zalogaja
Sastojci :150.-g- listova zelene salate, 500.- g- svežeg kravljeg sira, 1.- dl.- kisele pavlake, 100.- g- sveža zelena paprika, 100.- g.- suncokretovih semenki bez ljuske, 4.- kom.- kuvanih jaja.
 Način pripremanja:

#Salatu dobro oprati , i prosušiti . Salatu poređati  na pliticu za serviranje.

#Jaja oljuštiti i prepoloviti .

#Sir izgnječiti , dodati kiselu pavlaku i na male kockice isečenu zelenu papriku,.Masu izjednačiti , kašikom za sladoled vaditi kuglice i uvaljati ih u suncokretove semenke.

#Na pliticu sa zelenom salatom po listovima raporediti  jaja i kuglice.


Postavka cateringa – finger food – hrana se uzima prstima i jede. U okviru cateringa mnogi  hoteli imaju i kao ponudu: finger food , hladni deo i topli deo ili nude samo pikantne  hladne  male zalogaje. Kako je catering širi pojam spominjem i ostalo što znači postavku ovakog načina usluživanja hrane i pića.

Ako se u ponudi  navede naziv vaše  firme čija je osnovna delatnost catering party, time svoje usluge celovite organizacije prijema , protežu se do  umetnosti. A ovu vrstu umetnosti poštuju i najistančaniji  ukusi , pružajući užitak, i razvijaju lepo raspoloženje, te pridonose vrhunac vašeg prijema koji mora imati povod. Morate  stvoriti veliki ugled u kratkom vremenu svog poslovanja, i potvrditi se kao ime koje pruža vaša firma koja je simbol prestižnosti i poštenja kao i elegancije. Vrlo otmena pa i manje od toga društva vaše ime prepoznaju  da sigurno  , organizovanje  prijema mora da znači i osvajanje gostiju i njihovo  vrlo zadovoljstvo u toku i posle prijema što pruža zadovoljstvo i vama kao organizatoru i izvođaču tako i svima ostalima. Tako će vaši komitenti svoje  oduševljenje i zadovoljstvo  prenositi  u svojim krugovima i time  ukazati na vaš uspeh . Još jednom se potvrđuje da je živa reklama najbolja reklama. Dakle vaša specijalnost je i organizovanje. koktel party, proslava sa povodom , poslovnih ručkova , na svim nivoima specijalnosti . Posedovanje znanja iz oblasti cateringa, stručno obučeno osoblje, opremu za ovakav rad inventar specifični i smisao za organizaciju tako da budete u stanju da organizujete i udovoljite traženim zahtevima.
      Morate biti tako organizovani da odgovorite svakom zahtevu vaših potrošača, uljučujući vašu uslugu ili bez nje. Sa vašim priborom i inventarom ili bez njega, sa dostavom ili bez nje. Evo nekoliko primera menija koji su potvrđeni u praksi :
                                                     

                                           Meni- 1
                      Rolovana ćureća rolada  sa voćem
                                     Kanapei
                                     Volovani
                 Pite po  izboru, sa sirom , sa mesom , sa krompirom
                                pita sa kupusom i zeljem
                          Nadeveni klobuci pečuraka
                               Kroketi od krompira
                               Smotuljci od lososa 
                                Popijeti od smuđa
                           Punjene lignje sa sirom i rižom
                    Pirotski  kačkavalj , – kamember,Mokrinski
                         Rolnice rozbifa sa  vršcima špargli
                              Savijača od spanaća,
                           File od pastrmke u aspiku
                                  Pileće belo  ’’ Orly’’
                Režnjći mesa od teleće ruže ’’Parizijen’’
                          Juneći file u lisnatom testu
                                   Škampi an žaru
                    Školjke svetog Jakova- San Džekob
                                       Kroken buš
                            Tiramisu,-  Izbor egzotičnog voća
                                      



                                    Meni- 2
                             Pileća  pašteta u lisnatom testu
                                    Teleći  frikando s smokvama
                                    Ćureći medaljoni u aspiku
                                              šu- dolma
                                  Rolnice od ribe- Provansalski
                                   Srpska pita  ’’ loparnica’’
                                       Punjeni  jagnjeći but
                                 Režnjići svinjskog filea sa žara
                                      Leskovački uštipak
                                 Okruglice od sira na salati
                                      Šampinjoni  sa žara
                                        Suva pita s orasima
                                          MENI- 3
                        Pastrmka filirana ’’Jošanica’’
                           Filirani   smuđ ’’Orly“
                       Srce artičoka sa škampima
                       Meloni s domaćom šunkom
                        Pohovani celer sa šunkom
                       Banatske pogačice  sa sirom
                       Rolnice  dimljenog lososa ’’Norveški’’
                   Srpska pita sa čvarcima i pečurkama
                           Špargle u vinegretu
                            Čvarci od somovine
                        Pileća pašteta od džigerice u aspiku
                Mus od divljači  na tostu s ananasom
                       Ćureći  medaljoni sa žara
                   Rolovana piletina  s  borovnicama
             Rolnice bakalara s kaprima i kivijem
                          Dekorativni minjoni
                          Izbor kandiranog i suvog voća

                       MENI – 4
                                       Užički pršut
                               Punjena kuvana šunka
                                   Rozbif  -midijum
                          Presovana prasetina- sos od hrena
                          Rolovana  prasetina na podlozi
                           Pileće  belo meso u aspiku
                      Rolovano ćureće  meso sa voćem
                           Punjene pečurke  na žaru
                        Koktel od  morskih plodova
                          Dimljena vešalica sa žara
                             Filirani losos – Karpađo
                       Pileća džigerica u maramici sa žara
                            Otrige  u slanini sa žara
                              Punjene lignje  sa žara
                                    Pita zeljanica
                           Salate prilagođene sezonske                                   
                                 Izbor domaćih sireva
                                Suvi kolači - orasnice    


                                   MENI- 5
                   KANAPEI SA ROZBIFOM
                   KANAPEI SA GAMBERIMA
                   KANAPEI SA SIROM  KAMEMBER
                   KANAPEI SA SIROM GORGONZOLOM
                   KANAPEI S PRŠUTOM
                   KANAPEI  S DIMLJENIM ŠARANOM
                   KANAPEI SA  KUVANOM ŠUNKOM
                   KANAPEI SA ĆURETINOM DIMLJENOM
                   KANAPEI SA DIMLJENIM LOSOSOM
 
              Varijanta – finger food- party- 6
                         Čips, bademi, maslinke punjene
                         Canape’ od sira i oraha
                         Canape’ od šunke
                         Canape’ od pršuta
                         Canape’ od tunjevine
                         Canape ’ od kavijara
                         Canape’  od jaja
                         Topli sendvič – CROGNE MONSIEUR
                         Režnjici  pilećeg mesa sa žara
                         Čevapčić
                         Koktel kobasica
                         Minjon

                          Varijanta - 7
                               Tatarski  dukat na tostu
                                Šljiva u slanini
                                Mali bušei s mesom
                                Minjon od marcipana i voća             

                  Varijanta- 8
                       Slani bademi, čips, punjene maslinke
                                 Rzni canape’ sendviči
                                 Kamenice na ledu
                                 Punjena šunka
                                 Rolnica ananasa u slanini
                                 Piceta od sira, šunke i mirođije
                                  Ražnić od škampa
                                  Ražnjić od dagnji
                                  Kockica hladnog prasećeg pečenja    
                                  Rolnica telećeg frikandoa
                                  Kobasica u testu
                                  Hladni medaljoni od pisanice u aspiku
                                  Rolnica od rozbifa s šparglama
                                  Luksuzni minjon
                                  Minjon od marcipana
                                  Kafa
   
                            Varijanta- 9
                                  Čips, bademi, punjene maslinke
                                   Canape’ od lososa
                                   Canape’ od guščije džigerice
                                   Canape’ od kavijara
                                   Canape’  od jastoga
                                   Canape od pršuta
                                   Štanglica od lisnatrog testa sa sirom
                                   Minjon
                                   Kafa


Kombinacije za – Canape i sendviče
.............. Tost – hleb , salama, feferona, sir , kačkavaljnaribani –
.............. Frncuski hleb – baget, šnite, začinjen biftek tatar, kolitići krastavaca, i crni luk.
............ Integralne kajzerice – na pola, fileti sardona, koca tofu sira, motovilac zeleni.
............. Crni hleb – maslac marseljez, šunka, kiseli krastavac.
............ Kukuruzno -  pšenični  hleb, dimljeni losos, kuvana šunka, šnita paradajza, majonez izmešan sa pavlakom i zelenim biberom iz sirćrta.
........... Pekarska kifla uzduž inapola sečena, list cukorije , majonez , sardina, naribano jaje, praziluk.
........... Slani kreker ,maslac, krem sir , mirođija , listić estragona, sveža paprika crvena.
St.- 79.- ------- tost – majonez , dimljeni šaran iz ulja , seckanicrni luk, beli sir, papričica ljuta.
........... Euro- hleb, šnite , šunka, rokfor sir, pavlaka izmešana s majonezom , sečeni peršun .
.......... Pšenični hleb, list zelene salate, salata od rozbifa, mkečap, majonez , grančica kpra.
.......... Tost , tzeleće pečenje , vrhovi špargle , sečeni paradajz na kocke.
.......... Ražani  hleb, maslac s kozjakom , galantin s pistacijom , kukuruz šećerac u malom klipu.
.......... Hleb s aromatičnimbiljem, domaća šunka , list endivije, sveži kravlji sirs crnim lukom i ajvarom.
---------- slani veliki kreker, maslac s kaprima, salata od salame , kiseli krastavci .
........... Ražano – pšenični hleb, sos remulad, kuvana šunka, kiseli krastavci , marinirani šamponjoni.
--------- tost, sir urnebes, papričice , kiseli krastavci ,.
........... Pšenični hleb, majonez ,  haringa, senf krem s kuvanim žumancetom.
........... Beli hleb , maslac , sir gorgonzola, list zelene salate, koktel paradajz , i list kopra.
.......... Tost , maslac, salata od pilećeg mesa, dimljeni sir, sir feta, sveža paprika zelena.
........... Ražani hleb, čajna kobasica, majonez , rotkvice,  šnite paradajza.
........... Francuski hleb – baget, dimljeni losos, sir gauda, ananas sečen u komadiće.
............ Euro –hleb , suva svinjska pečenica, krem sir, paradajz sečen na kocke.
........... Tost, začinjeno tatr meso , kolut crnog luka, kavijar, sečena jaja.
--------- tost , list endivije, filirani gamberi kuvani , majonez s pavlakom , sečeni crni luk,.
--------- ražani hleb , sir sa orasima , sir sa pečurkama, sir kamambert sa začinima.
........... Crni hleb , goveđi jezik iz salamure, paradajz sečen na kocke, hren u pavlaci , i list kopra.
........... Slani veliki kreker , krem sir , suvi vrat, kolut paradajza,
--------------- Rolnice od šunke sa šparglom.- za .- 4.- osobe----------
Sastojci . : 240.- g.- kuvane šunke sečene na režnjeve, 300.- g- kuvane špargle, 1.kom.- tvrdo kuvano jaje, ½.- kom.- sok od limuna, ½.- dl.—ulja, 20.- g- peršunovog lista , 3.- kom.- kapi tabasko sos, 50.- g.- zrna grožđa , 20.- g- rotkvice.
Način pripremanja: sečenu šunku  na režnjeve poređati na radnu površinu. Odsečene špargle na štapiće ijaja kuvanih sečenih na kocke , uz dodatak limunovog soka itabaska , uljai peršuna  napraviti mešavinu. U mešavinu uvaljati špargle . Zatim komad po komad špargle umotavati u šunku, ukrasiti rotkvicama i zrnima  grožđa.


Нема коментара:

Постави коментар