четвртак, 30. јун 2011.

ČAROLIJA MALIH PIKANTNIH ZALOGAJA - Finger Food


ČAROLIJA MALIH PIKANTNIH ZALOGAJA
                                  Finger Food

Hrana koja se  jede prstima


Hrana  koja se jede prstima jesu  donekle predjela ali se uglavnom služe : na koktel partijama, hladnim bifeima i u domaćinstvu . Ova  mala predjela treba da posluže  kao  glavni obrok u organizovanom obliku  : koktel partije, zakuske, garden partije, frut partije, frut  keik partije, šampanj čiz partije, klub zakuske. Organizacija  ovih  ugostiteljskih  prigoda kako u domaćinstvu  tako i u javnim objektima  kao što su  hoteli , restorani i sportske hale . Prepušta se uglavnom  ljudima iz struke. Ako se organizuje treba da bude na visini  zadaće i ugodi   ukuse i količinu , a i da velik broj zvanica usluži  vrlo brzo i u kratkom vremenu oko dva sata  treba da traje  ovakva prigoda. Skupni  naziv za ovakve  prigode  jeste hrana koja se jede prstima- finger food.

    Poreklo i naziv datira još iz vremena starog Rima, a moderna gastronomija je potvrdila  poreklo iz RUSIJE, FRANCUSKE, I AMERIČKOG KONTINENTA. Sudeći  po nazivu  u engleskoj i SAD. je vrlo brzo  prihvaćen i udomaćen ovaj način pripremanja i serviranja hrane kad treba zadovoljiti  za kratko vreme  velik broj zvanica. Tako danas u celoj evropi poslovna filozofija se menja pa usled  brzine vremena poslovni  ručkovi  poprimaju  oblik i izgled npr.KOKTEL PARTIJE umesto-  klasičnog  ručka   Normativno  može da bude i druga od pomenutih  zakuski  I menija sa više  gangova  obično će se ugovoriti neka od  spomenutih  partija iz oblasti  FINGER FooDA kao što je  šampanj – čiz finger food. Dakle radi se o šampanjskoj partiji u kombinajici  sa sirevima na ledu  ili partija u stilu finger fuda- hrane  za prste gde se izbegava pribor. Za obavezno : tanjiri i salvete prikladne za nivo  koji se očekuje za određenu klijantelu jelo  sva hrana se uzima sa prstima  dali je to  neki vid serviranja  na čačakalice ili u komadiće sa podlogom , tako da se može uzeti  prstima , Što je tu. Stolovi za finger food parti  obično se  postave  u obliku slova
>I- latiničnog   ili više  stolova okruglih  poređanih tako da gosti mogu da priđu sa svake strane.
 Sastoji obično od  sledećih  namirnica: suvi jezik , suva šunka , kuvana jaja ,pršuta, namazi od maslaca,mesa ,sirevi voće pekarski proizvodi.
     Kako finger food organizovati  za ručak :  asortiman koji je šunka, rozbif, pečeni teleći  frikando , i mali pikantni zalogaji  sa žara . Sva hladna jela  moraju biti  ukrašena sa zelenom  salatom i kiselim krastavcima.
Ali ako se želi  prezentirati  nacionalna  hrana npr. Naša ili druga onda se upotrebljavaju namirnice   tog  dela sveta , kao autohtone  namirnice. Tako i mi srbi  imamo užički pršut, sir, kajmak, suvi svinjski  vrat, suvu svinjsku pečenicu i ostalo. Kako bi  celokupna  prigoda  sa svim jelima  iz ove oblasti  zadovoljila  sve  ukuse i mirise pa i vizuelno dakle organoleptički teba posvetiti  naročitu pažnju  kod serviranja. Ako uključimo  maštu  i sa malo zalaganja  uvek će mo otkriti da postoje i drugi načini serviranja .Dakle  nemoramo se ponavljati u tome. Postoje   neiscrpne mogućnosti  da od  materijala  koji imamo  napravimo dobru  finger food partiju.

Maslac kao  mešavina namenjen  za jela u finger food           
                    kombinaciji.
........ Maslac s estragonom-----
-100.- g estragona, 250.- g maslaca: U mikser staviti  pripremljeno i oprano lišće od estragona i maslac, pa sve to  pasirati  tj. miksovati  dok se dobije  ujednačena i glatka masa. Priporemljenu  masu  staviti u aluminisku  foliju , urolovati oko 1. cm.- debljine mase i do upotrebe čuvati na hladnom mestu u frižideru ili  dubinskom zamrzavanju. Uporebljava se za  mala hladna  predjela i druge  namene u toploj kuhinji.
------Maslac s aromatičnim biljem iz božije bašte.........
120.- g aromatičnog bilja iz božije bašte, 250.- maslaca: U mikser staviti aromatično bilje i maslac. Aromatično bilje – arpadžik,  šnitling,  estragon, peršun, morač, bosiljak,  majčina dušica.  Sve to  miksati  dok se dobije  ujednačena masa  i uviti masu u foliju  , pa držati do upotrebe u frižideru.
-------Maslac s hrenom ------
250.- g maslaca, 80.- g nastruganog hrena: U mikser prvo ubaciti  nasrugani  hren pa dodati  maslac . Miksovati sve skupa dok se dobije glatka i ujednačena masa. Formirati  masu u aluminisku. Foliju  čuvati  do upotrebe  na hladnom  mestu ili u zamrzivaču.
------ Maslac s šampinjonima: 150. g mariniranih šampinjona, 200.- gr.- maslaca, 3.-. gr.- soli, 1.- gr.- bibera. Šampinjone iseći  na listiće.
      U mikser staviti  prvo  šampinjone pa dobro izmiksati. Dodati  maslac i začine  pa miksati sve skupa dok postane glatka masa koja služi za  premazivanje  hladnin jela i za punjenje istih u procesu  pripremanja  hladnih  jela za finger food.
--------  Maslac s spanaćem : 200. gr.- kuvanog spanaća, 250.- gr.- maslaca, 2.- gr.- soli, 1..- gr.- bibera. Spanać mora   dase  ocedi  i da se stavi u mikser. Dodati maslac i miksovati  sve zajedno dok se dobije masa ujednačena . Začiniti i formirati  maslac te do upotrebe čuvati   na hladnom mestu u frižidreu ili u duboko zamrzavanju. 
------- Maslac s  sardelom : 100.. gr.-. slanih  sardela fileta iz konzerve, 250.- gr.- maslaca, 1. gr.- mlevenog bibera. U mikser staviti  sardel filete i maslac , dodati  biber i sve to miksati dok se namirnice sjedine . Gotov sardel maslac formirati i upotrebljavati  u hladnoj kuhinji , kao i za pojedina jela u finger food parti.
---- Maslac s mesom od  gambera ili drugog morskog raka -------
 100.- g mesa od  kozica kuvanih, 250.- g  maslaca, 2.- gr.-. soli, 1.-. gr.- bibera, ½.- kom.- limunova soka. U mikser staviti  meso od malih  račića pa dodati  sečeni maslac na kockice , soliti i dodati biber. Sve to  miksati  da se masa ujednači , pa istu  formrati i držati  do upotrebe  na hladnom mestu. Masa se mora odmah upotrebiti i nepreporuča se daljnje držanje u frižideru. Kao premaz i dekoracija služi za jela iz oblasti  finger  food.
  ........Maslac s  kavijarom --------
60. gr.- crnog kavijara, 250.- gr.- maslaca : U mikser staviti  kavijar malo miksati  pa dodati  maslac sečen na kockice i dalje miksati  dok se masa spoji ujednači  i postane glatka. Zatim formirati  masu  i staviti u dubinski zamrzivač da se stegne . Upotrebljava se za  hladnu kuhinju i za toplu kuhinju. Kod finger food za  kanape i ostale sendviče . A može i za riblju  zakusku  sa lososom dimljenim.
-------- Maslac s peršunom : 250.- gr.- maslaca, 25.- gr.-peršunova lista, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, ½.- kom.-limunovog soka. U mikser staviti    maslac i seckani peršunov list . Zatim dodati  soli i bibera pa dalje  miksovati  dok se masa  ujednači i postane  glatka. Dodati  limunov sok i još malo miksati . Maslac  staviti na  aluminijsku foliju i santimetar debelo ga urolovati .Zatim maslac staviti u zamrzivač do upotrebe.
 ......... Maslac s rokforom --(sir ) .........
 250.- gr.- maslaca, 150.- gr.- rokfora sira: U mikser staviti  na kocke sečen maslac i dodati   izgnječeni  sir  rokfor. Sve to  miksovati  da se ujednači masa , i upotrebiti za  sendviče  , kanapeje, rolnice lososa, rolnice  rozbifa i druga jela u finger food.
 ------- Maslac s ljutim začinima : 250.- gr.-. maslaca, 5. kom.- kapi tabasko sosa, 10.. kom.- kapi  sosa vorčestera ili vuster sosa.
    U mikser staviti sve sastojke i penasto izmiksati. Upotrebljava se za namaz jelima  hladne kuhinje pa i kod finger food.
 .................  Maslac s bademom : 250. gr.-maslaca,100.- gr.- oljuštenih i naribanih  badema. U mikser staviti  maslac i badem , miksati  i izvaditi iz  miksera. Formirati  maslac i čuvati do upotrebe  kako u hladnoj tako i u toploj kuhinji. Zahvalna je to masa za sendviče kanapeje i umotavanje u suhomesnate rolnice.
 ................ Maslac ’’ kolbert’’ : 250. gr.- maslaca, 40.-. gr.- kapara sitno sečenih. Kapri su iz sirćeta. 30.- gr.- estragona u prahu ili svežeg lista.
   U mikser staviti maslac i ostale sastojke pa malo miksati. Dobiveni  maslac formirati  i upotrebljavati za  hladna jela I ostala  u okviru  finger food.
 ------------ Maslac s belim lukom : 250.- gr.- maslaca, 100. gr.- očišćenog  belog luka. U mikser staviti  beli luk i maslac . Miksovati dok se masa pretvori u glatku i kompaktnu. Služi kao namaz i za punjenje  pečuraka . U finger food za sendviče  , rolnice, kanapeje i slično.
................Maslac s  pistacijom : 250.- g maslaca, 100.- g naribanih pistacija. U mikser staviti maslaci pistacije pa miksovati  dok se masa ujednači. Upotrebljava se u hladnoj kuhinji kao namaz , u finger food  kao  namaz i kao dekorativni materijal za dresiranje  raznih predjela i malih zalogaja.


............ Maslac sa senfom : 250.- gr.- maslaca, 20.- gr.- senfa. staviti u mikser i ujednačiti  masu . Msa služi za namaze i dekoraciju kanapeja.
          -------------------Kanapei -----------
 ---Pod pojmom kanape podrazumevamo i vidimo  posve malenu  krišku  belog ili ražanog hleba, oblika kvadratnog ovalastog, pravokutnog i okruglog  oblika. Te oblike različito sečenog  hleba  premažemo  maslacem ili kakvom mešavinomm maslacsa i garniramo  na različite  načine sa sličnim namirnicama.
 ------ Aurora kanapei-----
 Formirani hleb premažemo  maslacem, i stavimo  na njega tanku  šnitu  sušenog lososa, pospemo  sitno seckanim žumanjkom tvrdo kuvanim,i u sredinu kanapea stavimo  po pola crne maslinke.
------ Luksuzni kanapei ---------
Hleb isečen na parčad (pravouganik) namazana maslacem i na različite načine garniran, servirano na jedunu ploču.
•        šnite jastoga, šnite  grepfruta, crna maslinka.
•        Sušeni losos, pavlaka s hrenom.
•        Salata glavatica narezana na rezance, račiji repovi.
•        Sušeni file  pastrmke, punjen paradajz.
•        Crni kavijar, šnite limuna.
•        Šnita  ćurećih prsiju, komadić breskve, polovine  bobice grožđa.
Parfe od guščijih jetara, paradajz narezan na šnite.
------- Kanape ’’ Bordelez’’-------
Premažemo ih  maslacem s lukom, pokrijemo  salpikonom od šunkei vrganja i dekorišemo  trakama crvene paprike.
------- Kanape’’ Indijen’’----------
Okrugle komade belog hleba  prepržiti  na maslacu  i  premazati  maslacem. Žumanjak od tvrdo kuvanog jaja pomešati  sa malo pavlake soli i bibera, limunovog soka i kari prašaka, i time  premažemo  kanapeje. Na kanapeje položimo  šnite  kuvane piletine  belo meso. Povrh toga  staviti sitno sečene  komade paradajza, šemizirati  tempiranim aspikom.
-------- Kanape’’ Menadžer’’ ---------
 Četvorougaone komade  belog hleba prepečemo  na maslacu , prohladimo i premažemo  maslacem. Povrh svakog  stavimo   malo  hašea od  kuvane govedine , tvrdo kuvanih jaja, ljutih krastavaca, dekorišemo  majonezom i položimo  parčiće  cvekle i paradajza.
-------- Kardinalski kanapei --------
 Okrugle  komade belog hleba popržimo na maslacu, ohladimo i premažemo majonezomu koji smo dodali  crvene paparike mlevene, a u sredinu stavimo  medaljone od jastoga.
                       
                             -------- Martinčica – kanapei -----
Okrugle komadiće hleba premažemo mešavinom maslaca s žumanjkom, pomešanim saseckanim začinima i pospemo krupno seckanim krastavcima, šunkom i belanjkom  tvrdo kuvanih jaja.
------- Kanapei ’’ Di Margot’’--------
 Okrugle komadiće  belog hleba premažemo  majonezom,postavimo  šnitu  paradajza posolimo, dodamo  šnite banane i pokapamo ih s limunovim sokom.
------- Kanapei s morskim račićima -------
 Formirani  beli  hleb u vidu  trouglova,premažemo ih  maslacem od  morskih račića, garniramo ih repovima morskih račića i po rubu  pospemo  sitno sckan peršunov  list.
------Kanapei – ’’ Nikoaz’’-----
 Hleb sečen u vidu  pravougaonika, premažemo  sardel pastom ( sardel maslacem), pa dodamo sitno sečene kocke  paradajza , a u sredinu  kanapea stavimo maslinku koja je punjena.
.........Kanapei s ostrigom --------
Formirani hleb prepečemo na maslacua kad se ohladi  premažemo ga mešavinom – maslaca i senfa, u sredinu  stavimo  ukrućenu i hladnu  ostrigu provučenu kroz  majonez s senfom, pospemo s tvrdo kuvanim jajima naribanim.
........ Kanapei  ’’ Parizijen’’...........
 Hleb oblikujemo i prepečemo  na maslacu. Ohladimo i premažemo  majonezom te pospemo sitno seckanim tvrdo kuvanim žumanjkom i dragušcem.
--------- Različiti kanapei četvrtastog oblika ------------
•        Maslac, komadić belog pilećeg mesa, i vršci  bele špargle.
•        Maslac sa začinima, šnita jezika iz rasola, mixed pickles.
•        Maslac sa srdelom , šnita salame, pola šnite  tvrdo kuvanog  jajeta.
•        Maslac s vlascem, šnita pršuta, vršci  bele špargle.
•        Maslac , šnita galantina od divljači, šnita mandarine.
•        Maslac , krema od sira, polovina  prženog badema.
•        Maslac, tatarsko meso, filei od sardine, arpadžik iz sirćeta.
•        Maslac s senfom,šnita kuvane šunke, mali komadići  ananasa.
svi kanapei koji su ovde objašnjeni  se poprskaju aspikom ( šmiziraju )
  ..... Ruski kanapei  s kavijarom------
 Hleb formirati u obliku  trougla , premazati  najfinijim maslacem, pokrijemo  kavijarom raslađenim na ledu i u sredinu stavimo  krišku  oguljenog limuna bez koštica.
 ........... Kanapei sa sirom.........
Hleb formirati u četvrtasti  oblik, prepržiti ga na maslacu i prohladiti. Sir sečen u isti oblik staviti na hleb, dekorisati  majonezom i kečapom te posuti po rubu sa seckanim peršunovim listom.

........... Kanape ’’ rigoleto’’  ---------
Formirane kriške  hleba premazati maslacem koji je umućen sa tvrdo kuvanim žumanjcima i ljutom alevom paprikom. Prekriti ih sa tvrdo kuvanim jajima sitno iseckanim , seckanom šunkom i suvim seckanim jezikom kao i seckanim peršunom, preliti ih aspikom.
 ------ Kanape s paprikom------
Tanke šnite  hleba premazati sa majonezom, prekriti sa sečenom paprikom iz turšije, ukrasiti majonezom.
........... Kanape s tunjevinom i sirom-------
  U mikser staviti  konzerviranu tunjevinu , dodati sir nastrugani ementaler od svakog po .- 100.- gr, 50.-. gr.- sitno seckanog crnog luka. Miksovati  mikserom dok se masa ujednači i postane glatka. Zatim ovom masom premazati kriške  hleba.
 -------- Kanape s lososom------
 Hleb formirati okruglo i premazati s žutim maslacem. Položiti šnitu  dimljenog lososana premazani hleb, a zatim režanj cvekle . Posuti  sitno seckanim žumanjkom tvrdo kuvanog jajeta. Dekorisati  s venčićem od žutog maslaca.
           

Razna sitna posluženja- za finger food partiju.
•        Tost. – hleb, salama, ljuta papričica.
•        Crni hleb, tatarska mešavina začinjena,  kolutovi luka i kapri .
•        Tost- hleb, riblji filet, kajgana, seckani mladi luk.
•        Crni hleb , maslac izmešan sa estragonom secknim,  šunka, krastavci.
•        Pšenično prženi hleb, dimljeni losos, kolut paradajza, majonez izmešan sa pavlakom, zeleni biber.
•        Beli hleb,list zelene salate, sardina,  seckano jaje, mirođija.
•        Pšenični hleb, buter, krem sir, kim,  kolut crnog luka.
•        Tost, majonez, haringa, seckani crni luk, i kolut paprike.
•        Crni hleb, rokfor sir, komad krastavaca kiselih,
•        Pšenični hleb, list zelene salate, mesna salata ili salata od kobasica ukrašena crvenom paprikom.
•        Tost , teletina, vrhovi špargle, komad paradajza.
•        Pšenični hleb , kobasica sa pistacijama, prepolovljeni sitni klipovi kukuruza šećerca iz sirćeta.
•        Hleb sa šunkom .  list zelene salate,  švapski sir sa paprikom i crnim lukom.
•        Tost , kolut paradajza, salata od kobasice, kiseki krastavci.
•        Raženo pšenični  hleb, sos remulad, šunka, krastavci kiseli i šampinjoni.
•        Tost maslac, sir sa alevom paprikomi crnim lukom.
.-
•        Pšenični hleb, majonez, haringa, , krem od žumanceta  sa senfom, mirođija.
•        Beli hleb , maslac, sir sa biberom,komadić koktel trešnje.
•        Tost, maslac, kolutovi  rotkvice, sardina iz ulja peršun.
•        Pšenični hleb, gauda ili dimljeni sir, morski oraščić.
•        Ražani hleb, žele od živinskog mesa, majonez , rotkvice.
•        Hleb sa šunkom, dimljeni  losos šnite, i ananas sečen na komade.
•        Beli hleb , suvi svinjski kare, kolut crnog luka, kavijar.
•        Tost ,  začinjena tatarska mešavina  mesa , kolut crnog luka, kavijar, seckano belance.
•        Tost, list zelene salate, račući, kockice crnog luka, malo majoneza.
•        Pšenični hleb, . maslac, tvrdo kuvano jaje kolut, filet sardele.
•        Pšenični hleb, maslac,  kajgana, filrt sitne slane haringe.
•        Tost , sir sa pečurkama, nakisela tikva iz turšije.
•        Pšenični hleb,  komad sira s orasima  i začinjeni kamamber sir.
•        Ražani hleb , majonez, , kuvana šunka, komad anansa, i paradajza.
•        Crni hleb,  jezik iz salamure, režnjići paradjza, i ribani hren.
•        Pšenični hleb, kolut paradajza, krem sir, i peršun. 
          .............. Sendviči ...............
               Premazi za sendviče
Premazi od sira: 250.- g sira  ’’ žerve – krem sir, 100.- g  sitno sečene salame ili kuvane šunke, 60.- g   kiseli krastavac seckan na sitne fine kocke, 25.- g senfa, 2.- g soli.
Umutiti sir , dodati šunku i seckani krastavac , senf i posoliti te dobro izmešati .

Premaz od  ’’švapskog’’ sira- osnovni recept.
250.- g sira, ½.- dl.-mleka,1/2.- dl.-pavlake: Staviti sir kravlji , zvani  ’’ švapski’’  ili ’’skuta’’ sitni sir da se ocedi. Zatim kad se ocedi treba ga umutiti  i propasirati, dodati pavlaku i malo mleka , posoliti ga i penasto ga umutiti . Dodavanjem jednog od ovih sastojaka gornjoj masi tj osnovnoj  dobija se nova varijanta  premaza.
......... Sir s mirisnim biljem ........... 250.- g sira
30.-gr.-sitnoseckanog peršunovog lista,25.- gr.- ’’ šnitliga’’, 20.-gr.- sveže mirođije, i po izboru  još nekoliko aromatičnih biljaka.
..........Sir s  crnim  lukom -----250.- g sira
150.- gr.- sitno iseckanog cr nog luka . ..


...........  Sir s paradajzom -----------250.- g sira
150.- gr.- sitno seckanog crnog luka, 150.- gr.- sitno isečenog paradajza, 25.- gr.-pire paradajza,

............. Sir s rotkvom------250.- g sira
100.- gr.- nastrugane rotkve, mogu se staviti  isečene rotkve  na kolutiće, na hleb premazan sirom.

............Sir  s kimom......... 250.- g sira
10.- gr.- kima , zdrobljenog ili kima u celo.

.............Sir s paprikom------------250.- g sira
50.gr.- mlevene paprike, 100.- gr.- naribanog crnog luka.

----------Sir  sa srdelom ........ 250.- g sira
4.- kom.- fileta srdele slane, ili  50. gr.- srdel paste iz tube.

............Sir  s jajima ......... 250.- g sira
2.kom.- tvrdo skuvanih jaja, sitno isečenih, 25.- gr.- sitno isečenog ’’ ’’šnitlinga’’.

.............Sir sa šunkom----------250.- g sira
120.-sitno isečene šunke ili suve pečenice.

............Sir sa hrenom.......... 250.- g sira
100.gr.-nastruganog hrena, 2.- gr.- soli, 1.-gr.- bibera

............Sir s karijem.......... 250.- g sira
10gr.- karija uprahu, 100.-gr.-sitno naseckanog luka, 2.-gr.-soli, 1.-gr.-bibera.

Нема коментара:

Постави коментар