четвртак, 30. јун 2011.

nastavak finger food


Kolač sa vlašcem i slaninom

SASTOJCI (za 12 komada)
•  200 grama brašna
•  100 grama hladnog putera
•  100 grama švapskog sira
•  1/2 kašičice soli
•  1/2 kašičice praška za pecivo
•  750 grama praziluka
•  100 grama dimljene slanine
•  1 kašika ulja
•  2 kašike prezli
•  3 jajeta
•  200 ml pavlake
•  100 grama ementalera
•  so, biber
•  muskatni oraščić
NAČIN PRIPREMANJA:
#Od brašna, putera, švapskog sira, soli i praška za pecivo zamesiti testo. Uviti ga u foliju i hladiti otprilike 30 minuta.

#Praziluk iseći na kolutove širine oko 1/2 cm. Iseckati slaninu i propržiti je na vrelom ulju. Dodati praziluk i dinstati ga u poklopljenoj posudi oko 10 minuta. Zatim ga ocediti.

#Podmazati kalup prečnika 26 cm. Razviti testo i njime obložiti kalup. Pri tom formirati ivicu visoku oko 3 cm. Testo na više mesta probosti viljuškom, a zatim ravnomerno posuti prezlama.

#Rernu zagrejati na 180 stpeni. Masu sa prazilukom rasporediti po testu. Dodati jaja, pavlaku i ementaler. Začiniti solju, biberom i muskatom. Preko praziluka preliti pavlaku sa jajima. Kolač peći oko 35 minuta i odmah servirati. Uz njega se služi i mešana salata.




Kreativni kanapei

Sastojci:
300 Gr.- šampinjona
250 gr.- hleba
3 artičoka
1 režanj belog luka
3 limuna
ribani Parmezan
peršun
maslinovo ulje

Način pripremanja:
#Očistite gljive i narežite ih na kriške. Tri četvrtine gljiva popirjajte na 3-4 kašike ulja, belom luku i peršunu. Ostatak gljiva začinite uljem, solju i sokom polovice limuna.

#Artičokama uklonite stabljike i spoljne listove i uronite ih u vodu u koju ste dodali sok limuna, da ne pocrne. Ocedite artičoke na način da ih prevrnete naopako.

#Dve artičoke usitnite mikserom u paštetu, dodajte šaku naribanog parmezana i malo soli.

#Treću artičoku narežite na male komadiće, začinite uljem, sokom limuna i posolite.Hleb narežite na kriške (4 kriške po osobi). Polovicu kriški premažite paštetom od artičoka i ukrasite
šnitama sirovih pečuraka.

#Drugu polovicu kriški nadjenite pirjanim pečurkama. Kanape poslužite s komadićima artičoke i ukrasite šnitama limuna.


TROUGLOVI
. SASTOJCI
•  200 grama brašna
•  150 grama margarina
•  1 jaje
•  so
•  šunka ili sir
NAČIN PRIPREMANJA:
#Zamesiti brašno sa margarinom i jednim jajetom, posoliti, dobro umesiti testo i ostaviti sa da stoji jedan sat u frižideru.

   #Zatim razvući testo na rezance i iseći ih na kocke. Na svaku kocku staviti po kockicu šunke ili parče sira, saviti u trougao, premazati žumancetom i peći.

         


Pita od spanaća i praziluka
SASTOJCI
Testo
•  175 grama brašna
•  90 grama putera
•  2 kašike hladne vode
•  zrna pasulja
Fil
•  30 grama putera
•  175 grama praziluka
•  250 grama spanaća
•  2 jajeta
•  150 ml mleka
•  150 ml polumasne pavlake
•  90 grama sira
•  so i biber
NAČIN PRIPREMANJA:
#Zamesite meko testo od brašna, putera i vode. Zamotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider da bi se ohladilo.

# Rastanjite testo oklagijom i njime obložite vatrostalnu posudu. Dno testa izbodite viljuškom.

#Testo prekrijte folijom, a preko folije rasporedite pasulj.

#Posudu stavite u zagrejanu plitku tepsiju i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, poslednjih 10 minuta bez folije i pasulja.

#Pripremite fil za pitu. Rastopite puter, dodajte sitno naseckan praziluk i pržite na jakoj vatri oko 5 minuta, tj. dok ne počne da poprima zlatnosmeđu boju. Dodajte krupno nasečen spanać i pržite oko 2 minuta. Rasporedite fil po kori od testa.

#Izmešajte jaja, mleko, pavlaku i sir, posolite i pobiberite, pa izlijte u koru.

#Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 25 minuta, tj. dok fil ne poprimi zlatnu boju. Pitu možete poslužiti i toplu i hladnu.
    


Paradajz na andaluški način
SASTOJCI
•  4 paradajza
•  50 grama kuvanog pirinča
•  2 zelene paprike
•  1 kašičica iseckanog luka
•  2 dl majoneza
•  malo peršuna
NAČIN PRIPREMANJA:
#Iz paprika izvadite semenke, pa paprike narežite na sasvim sitne kocke. Luk propržite na ulju i ostavite ga da se ohladi.

#Pirinač, luk i papriku pomešajte sa majonezom, napunite time paradajz i ukrasite peršunom ili pokrijte kapicama paradajza.

Pogačice s kajmakom
SASTOJCI
•  1/2 kg brašna
•  200 grama kajmaka
•  150 grama margarina
•  4 dcl mleka
•  25 grama kvasca
•  1 jaje
•  so, šećer
NAČIN PRIPREMANJA:
#Umutite margarin, pa mu dodajte kajmak. U malo mleka razmutite kvasac sa kašičicom šećera i soli.

# Razmućenu smesu dodajte margarinu, zajedno sa brašnom, i dobro zamesite testo.

#Testo razvucite na debljinu jednog prsta, a zatim okruglom modlom vadite pogačice.

 #Umutitite jaje, pa premažite pogačice. Poređajte ih uprethodno namašćen pleh i ostavite da odstoje sat vremena.

# Zatim ih pecite u toploj rerni dok ne dobiju lepu rumenu boju.

  

Sendviči sa kapom


SASTOJCI
•  150 grama ementaler sira
•  1 veza peršuna
•  4 supene kašike majoneza
•  2 supene kašike mekog sira
•  1 supena kašika vinskog sirćeta
•  12 tankih režnjeva salame
•  12 kriški belog francuskog hleba
NAČIN PRIPREMANJA:
#Iseći sir na kockice. Oprati peršun i ocediti. Nekoliko grančica zadržati, a ostatak peršuna iseckati.

#U činijici izmešati majonez sa mekim sirom, sirćetom i naseckanim peršunom. Dodati i umešati kockice ementalera.

#Svaki režanj salame zaseći do centra. Ispeći kriške francuskog hleba na tostu, ostaviti ih da se malo ohlade i namazati puterom.

#Salatu od sira postaviti na kriške hleba u gomilicama i na vrh staviti režanj salame, kao kapu. Sendviče dekorisati peršunom. Kapa se može napraviti od mortadele ili parizera.

Rolnice s lososom

SASTOJCI (za 8 komada)
•  80 grama pirinča
•  1 kašika sirćeta
•  1/2 kašičice soli
•  1/2 kašičice šećera
•  1 struk praziluka
•  8 tankih listova dimljenog lososa
•  2 kašičice rena s pavlakom
•  soja sos
NAČIN PRIPREME
#Staviti u lonac 125 ml vode i kuvati pirinač oko 10 minuta na najslabijoj temperaturi. Skloniti ga sa šporeta i ostaviti oko 5 minuta da bubri.

#Zagrejati sirće i pomešati sa solju i šećerom. Staviti pirinač u jednu šerpu. Umešati smesu sa sirćetom.

#Oprati  tri svetlija lista praziluka, iseckati ih na duže trake i blanširati.

#Režnjeve lososa premazati renom, dodati pirinač, pa pokapati sa malo soja sosa.

#Urolati, a zatim rolnice vezati listićima praziluka.


Kanape sa piletinom
SASTOJCI
•  250 grama crnog hleba
•  425 ml kajsija iz konzerve
•  100 ml pavlake
•  600 grama pilećih fileta
•  puter, mast
•  so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
#Iseći 250 grama crnog hleba na kvadrate, ivice 4 cm. Ravnomerno ih ispržiti na dve kašike putera.

#Pažljivo oprati 600 grama pilećih fileta, osušiti ih i peći na dve kašike masti. Posoliti i pobiberiti. Ostaviti da se ohladi, pa iseći na režnjeve.

#Ocediti 425 g  kajsija iz konzerve, pa ih iseći na kriške. Komadiće hleba obložiti filetima i kajsijama.
#Čvrsto ulupati 100 ml pavlake.

#Pomoću šprica ukrasiti koktel posluženje pavlakom. Garnirati zrnima zelenog bibera.
         
Jaja punjena kavijarom
SAST
•  6 jaja
•  oko 25 grama kavijara
•  6 zemički
•  1 kašika senfa
•  2 kašike gotovog sosa za salatu
•  2 kašike luka vlašca isečenog na kolutiće
•  so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
#Zemičke preseći napola i izvaditi sredinu da bi se dobilo udubljenje za jaja.

#Skuvana jaja oljuštiti i iseći napola po dužini. Žumanca povaditi kašičicom u posudu i kremasto zamutiti sa senfom i gotovim sosom za salatu. Začiniti solju, biberom, pa u masu umešati kavijar.

#Napuniti smesom špric za kolače i puniti pripremljenom masom polutke od jaja, pa ih potom stavljati u izdubljene polovine zemički. Ukrasiti lukom vlašcem.



Kanapeje
SASTOJCI
•  kriške belog hleba
•  majonez
•  senf
•  šunka, salama ili kobasica
•  tvrdo kuvana jaja
•  sir, odn. kačkavalj
•  kavijar
•  sardela fileti
•  fileti od raznih vrsta riba (tunj, dimljeni losos...)
•  škampi i dagnje
•  krastavac
•  paprika
•  peršun
NAČIN PRIPREMANJA:
#Kanapeje se oblikuju tako što se kriškama hleba odreže kora, a onda se oštrom okruglom modlom ili nožem seku kriščice hleba ovalnog ili četvrtastog oblika veličine jednog zalogaja.

#Hleb se namaže majonezom ili senfom, pa se dodaju šunka, salama, sir, kavijar, škampi, fileti od riba, dimljeni losos, komad jaja itd.

#Kanapeje se nadevaju delikatesima u boji, što im daje lepši izgled.

#Za dekoraciju se koriste rotkvice, peršun, kisele pečurke, masline, paprike, listovi salate, kiseli krastavci. #Kanapeje se služe na dekorisanim velikim poslužavnicima. Pogodne su za posluženje na velikim skupovima i slavljima, koktelima, prezentacijama itd.



Viršle u testu od krompira
SASTOJCI
•  250 grama krompira
•  250 grama brašna
•  200 grama margarina
•  1 jaje
•  so
•  viršle
•  sir
NAČIN PRIPREME
#Propasirati 250 grama obarenog krompira, dodati 250 grama brašna, 200 grama margarina, jedno jaje i malo soli. Ostaviti da stoji jedan sat.

#Od testa razvući koru debljine jednog prsta, viršle preseći napola da budu kraće, pa ih uvijati u testo tako da se viršla ne vidi.

#U namazan pleh staviti viršle, namazati jajetom, posuti struganim sirom i peći na jakoj vatri. Služiti sa senfom.



Prolećni zalogaji
SASTOJCI (za 4 sobe)
•  1 veza mladog luka
•  1 čen belog luka
•  po 3 struka peršuna i nane
•  50 grama potočarke
•  4 kašike sremskog sira
•  2 kašike rendanog ementalera
•  so, biber
•  začini
•  8 kriški tosta
•  2 paradajza
NAČIN PRIPREMANJA:
#Mladi i beli luk sitno iseckati. Pokidati listiće peršuna i nane i sitno iseckati sve osim nekoliko listića nane. Iseckati potočarku. Sve pomešati sa sremskim sirom i ementalerom. Krem od sremskog sira začiniti solju, biberom i drugim začinima.

#Hleb ispeći u tosteru, pa 4 kriške premazati kremom od sremskog sira. Odozgo staviti preostale kriške. Preseći svaki komad napola i servirati. Iseći paradajz na kriške. Kada sve bude gotovo, posuti ove ukusne zalogajčiće preostalim listićima nane i garnirati kriškama paradajza


Zemičke sa avokadom


SASTOJCI (za 4 sobe)
•  1 ljuta papričica
•  1 veza mladog luka
•  80 grama punomasnog mladog sira
•  2 kašike limunovog soka
•  so, biber
•  zreli avokado
•  1 kašika putera
•  4 zemičke
NAČIN PRIPREMANJA:
#Izvaditi seme iz papričica i sitno ih iseckati. Mladi luk iseći na kolutove. Izmešati sir sa kašikom limunovog soka. Dodati papričicu i kolutove luka. Krem začiniti solju i biberom.

#Avokado preseći napola i oljuštiti ga. Zatim ga iseći na kriške i poprskati preostalim limunovim sokom.

#Nakon toga, preseći zemičke napola i gornje površine premazati tankim slojem putera, pa propržiti u tiganju. Donje polovine premazati pripremljenim kremom od sira.

#Staviti odozgo kriške avokada, garnirati kolutićima mladog luka i pokriti gornjim polovinama zemički.       
  
Zeljanica na starinski način
SASTOJCI
•  1/2 kg kukuruznog brašna
•  1 kg zelja
•  1/4 kg sira (mekog, punomasnog)
•  1-2 kašike kajmaka
•  4 jaja
•  soda bikarbona
•  svinjska mast
NAČIN PRIPREMANJA:
#Zelje očistiti i oprati u više voda. Iseći na tanke rezance, posoliti i pokriti. Ostaviti dva sata da se ocedi, a onda ga šakama dobro istisnuti da bi izašla sva voda.

#Umutiti sir, kajmak i žumanca i izmešati sa zeljem. Posebno čvrsto umutiti belanca i sve pažljivo izmešati.

#U sud za mešanje staviti brašno i sodu bikarbonu (pola kašičice). Pripremiti posoljenu mlaku vodu i postepeno sipati u brašno i mesiti varjačom ili mikserom. Dodati kašiku-dve ulja ili rastopljene svinjske masti. #Testo zamesiti tako da bude malo gušće nego za palačinke (da kaplje sa varjače, a ne da se sliva).

#U dobro podmazanu tepsiju posutu prezlama sipati polovinu umešanog testa. Testo vlažnim rukama poravnati, pa preko njega sipati nadev. Zatim izručiti i drugu polovinu testa. Preko testa preliti malo rastopljene masti. Peći na jakoj vatri. Služiti toplo ili hladno.



Нема коментара:

Постави коментар