четвртак, 30. јун 2011.

nastavak finger food


Ukusna pletenica
Potrebno je:
- 300 gr.- oštrog brašna T- 500, 200 gr.- mekog brašna T 500, kesica suvog kvasca, 2 jaja, so, 50 gr.- maslaca, 50 gr. sećera, 1 vanilin šećer
- 200 ml mleka, kora od limuna, za premazivanje belance
#Brašno dobro pomešati sa suvim kvascem, dodati šećer, vanilin šećer, rastopljeni maslac, umucena jaja, malo soli i rendanu koru od limuna.
 #Malo pomešati sa toplim mlekom i zamesiti glatko testo. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da nadodje.

#Nadoslo testo podeliti u dva dela, jedan od 2/3 a drugi od 1/3. Oba dela oblikovati duguljasto, svaki zarezati po duzini skoro do vrha na tri dela i isplesti dve pletenice, jednake duzine.

#Užu staviti na širu, ostaviti jos malo da raste , premazati belancetom, posuti secerom i staviti da se pece oko 50 minuta na 180 stepeni. Ukusnu pletenicu sluziti sa sunkom, barenim jajima i mladim lukom.


Šampinjoni s jajima
Potrebno je:
- 500 gr.- šampinjona, 4 kašike ulja, 4 tvrdo kuvana jaja, 150 gr.- majoneza, 80 gr.- sira gaude
- so, biber, 1 kašika vegete, po želji 1 ljutu papriku, I malo  tabaska sosa ljutog  po želji.
#Šampinjone oprati, očistiti, osušiti i iseći na tanke listiće.

# U većem tiganju zagrejati ulje, dodati šampinjone i dinstati dok voda ne ispari. Pred kraj dinstanja dodati so, biber, malo ljute papričice ili nekoliko kapi tabasca i vegetu.

#Sve promešati i još kratko prodinstati i ohladiti.

#Zatim dodati sitno isečena jaja i majonez, sve lagano promešati i staviti u vatrostalnu posudu, a na vrh sir gaudu na listice.

#Staviti u rernu i zapeći oko 5 minuta na 200 stepeni. Uz ovo predjelo poslužiti salate po želji od svežeg ili kiselog povrća.


Rolat sa lososom
Potrebno je:
Za koru: 5 jaja, 100 gr.- mekog brašna T- 500
- 200 ml mleka, so, biber, 1/2 praška za pecivo
Za fil: 250 gr. dimnjenog lososa, 100 gr. sira marskaponea, 2 kašike kisele pavlake, 1 kašika kapra, 1 kašika hrena, 1 kašika senfa
Način pripremanja:
#Umutiti jaja penasto, dodati so i biber, a zatim naizmenično mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo.

#Pripremljenu masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni oko 15 minuta.

#Pečenu koru malo ohladiti skinuti papir za pečenje i staviti na kuhinjsku krpu i saviti u rolat.

#Sir marskapone pomešati sa pavlakom, 1 kašikom kapra, rena, senfa i sve dobro izmešati.

# Koru premazati sa smesom od sira a preko staviti listove dimnjenog lososa i uviti rolat. Pre služenja rolat posuti sa prepečenim susamom.

Pita sa mesom i pirinčem
Potrebno je:
Za testo: 500 gr. brašna, 250 gr. maslaca, 1 kašičica praška za pecivo, 120 ml vode
Za fil: 1 kg junetine, 150 gr. pirinča, 100 gr. maslaca
- 400 ml jogurta, 100 g luka, so, 1 kašika seckanog peršuna, seckani celerov list
- 1 kašika vegete, jaje za premazivanje
#Meso u komadu kuvati u posoljenoj vodi sa grančicom celera.

#Pirinač skuvati u posoljenoj vodi. U medjuvremenu zamesiti testo od navedenih sastojaka.

#Meso iseći na manje komade, a isečen luk prodinstati na maslacu, a zatim dodati meso, pirinač, peršun i vegetu.

#Sve dobro izmešati, skinuti sa vatre, dodati jogurt i polako promešati.

 #Testo podeliti na dva dela (jedan nesto veći nego drugi), veći deo rastanjiti i staviti u kalup, koji je pouljen, tako da prekrije stranice kalupa.

#Po testu rasporediti fil, a zatim preko staviti rastanjen drugi deo testa, premazati jajem, zarezati na nekoliko mesta i staviti da se peče na 200 stepeni 1 sat .

#Pečenu pitu poslužiti sa jogurtom ili mlekom.


Pužići od lisnatog testa
Potrebno je:
- 500 gr.- lisnatog testa, 200 gr.- sira ementalera
- 1 kašičica vegete, 1 jaje za premazivanje

#U posudu narendati ementaler, dodati vegetu i sve zajedno dobro promešati.
 #Odmrznuto lisnato testo rastanjiti na velicinu 25 x 35 cm i premazati razmućenim jajem posuti sa polovinom sira i uviti u rolnu. Iseci je na 12 jednakih sirokih krugova u obliku pužića i staviti na pobrašnjen pleh.
# Ponoviti postupak i sa drugim delom testa.

#Pužiće od lisnatog testa premazati razmućenim jajem i staviti da se peče na 220 stepeni oko 20 minuta.

Namaz od sira i gorgonzole
Potrebno je:
- 100 gr.- gorgonzole, 200 gr. svežeg kravljeg sira
- 2 kašike kisele pavlake, so, 1 kašika maslinovog ulja, 5 lista nane, 1 kašika isečenog luka vlasca
- 1 grančica timijana
U posudi viljuškom isitniti gorgonzolu, dodati iscedjen i ispasiran beli sir i kiselu pavlaku i dobro promešati. Dodati ulje, so, isečene listove mente i timijana i isečen luk vlasac pa sve zajedno dobro promešati. Ovako spremljen namaz služiti uz crni hleb ili beli francuski.

Kis sa povrćem
Potrebno je:
- 250 gr. brašna, so, biber, 125 g maslaca
- 2 glavice luka, čen belog luka, 2 paradajza
- 2 tikvice, 2 kašike ulja, 4 kašike peršuna
- 150 gr.- kačkavalja, 150 gr. kisele pavlake
- 50 ml slatke pavlake
#Umesiti brašno, malo soli, maslac, jaje, 3 kašike mlake vode i hladiti oko 30 minuta.

#Iseckati crni i beli luk.

#Paradajz oljuštiti, odstraniti semenke i iseći na krupno.

#Tikvice iseći na kolutove, propržiti ih na ulju zajedno sa crnim lukom pa sve izvaditi da se ocedi od ulja.

#Izrendati kačkavalj, dodati peršun, 2 jajeta, kiselu i slatku pavlaku, posoliti i pobiberiti.
#Zagrejati rernu na 200 stepeni, testo razviti i obložiti okrugli pleh za kolače prečnika oko 25 cm.

#Nekoliko puta probosti viljuškom testo.

#Poređati povrće i peći oko 40 minuta.

#Ukrasiti po želji začinskim biljem.

Brzi kroasani
Potrebno je:
- 40 gr. svežeg pekarskog kvasca , 1 kašičica šećera
- 500 ml mleka ,1 jaje, 1 žumance, 3 kašike ulja
- 1 margarin (250 gr), 1 kašičica soli
- 800 gr. namenskog brašna za kisela testa, 1 jaje za premazivanje

#Kvasac pomešati sa mlekom, šećerom i malo brašna i ostaviti da naraste.

#U brašno dodati ulje, jaje, žumance, so, promešati pa dodati nadošli kvasac. Nakon toga dodati toplo mleko, izradite glatko testo i staviti ga na toplo mesto da raste.

#Kada se testo udvostruči, rastanjiti ga na debljinu 1 cm. Po površini testa izrendati margarin i testo saviti u rolat, iseći na 5 delova i ostaviti jos 20 minuta na toplom da testo raste.

#Rastanjiti svaku loptu i iseći na 8 trouglova i praviti kifle (kroasane). Premazati ih razmućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 15 minuta.


Male pletenice
Sastojci:

- 40 gr. svežeg kvasca, 500 gr. namenskog brašna
- 100 ml ulja, 50 gr. šecera, 1 vanilin šećer
- 2 jaja, 200 ml mleka, 1 jaje za premazivanje
#Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlake vode, pa ostaviti 10-ak minuta.

#U brašno staviti ulje, sećer, vanilin sećer, malo soli i umućena jaja.

#Sve promesati i dodati kvasac.

#Dodavanjem toplog mleka umesiti glatko testo i ostaviti da narasta oko 20 minuta na toplom.

#Premesiti testo, podeliti na jednake delove, malo veće od oraha i svaki oblikovati u valjak i praviti male pletenice i podviti kako bi se dobili okrugli oblici.

#Staviti ih na pouljen i pobrašnjen pleh i ostaviti da narastaju još 10 minuta. Premazati ih umućenim jajetom i peći na 200 stepeni oko 20 minuta.

#Služiti ih uz namaze.

Napuljske palačinke
Sastojci:
Za palačinke: 1 jaje, 100 gr. brašna, 250 ml mleka
- so, ulje za pečenje
Za fil: 100 gr. paštete po izboru, 2 sveža paradajiza
- 100 gr. Mozzarella sira, so, biber, origano, 100 gr. kisele pavlake
#Žumance i mleko dobro izmešati, dodati brašno i malo soli, pa umutiti jednoličnu masu električnim mikserom i ostaviti da stoji oko 1 sat.

# Dodati čvrst sneg od belanceta i ispeći 8.- palačinki. Mozzarellu i paradajiz iseći na tanke kolutove.

#Svaku palačinku premazati paštetom, složiti kolutove paradajiza i sira, posoliti, pobiberiti i posuti sa origanom.

#Palačinke preklopiti na pola, staviti ih u pouljenu vatrostalnu posudu i peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta.
#Pred kraj pečenja preliti ih kiselom pavlakom i jos krako peći.

#Vruće palačinke služiti sa zelenom salatom.

Punjeno povrće
Sastojci:
- 2 juneće paštete po 100 gr, 4 sveže paprike
- 2 sveža krastavca, 100 gr.- kukuruza sećerca
- 100 gr.- svežeg kravljeg sira, 1 veza luka vlasca
- so, biber

#Paprike i krastavac dobro oprati i iseći na pola po dužini. Paprike očistiti od semenki i žilica, a jednu papriku iseći na kockice.
#Malom kašicicom izdubiti sredinu krastavaca, pa ih zatim iseći na 2-3 dela.
# U dublju posudu staviti paštete, dodati ocedjen kravlji sir, isprani kukuruz i isečnu papriku i vlasac. Sve dobro izmešati i po želji posoliti i pobiberiti
.# Ovim filom napuniti polovine paprika i krastavaca i ostaviti u frižider.

Rolat sa paštetom
Potrebno je:
- 1 beli hleb (750 g), 5 čajnih pašteta od po 50 gr
- 100 gr. zelenih maslina punjenih paprikom
#Hleb koji je odstojao jedan dan iseći mu koru i tanko vodoravno iseci 5-6 slojeva.
#Na vlažnu salvetu staviti jedan sloj i stanjiti ga valjkom. Namazati ga slojem paštete i malo od kraja uzeg ruba hleba poslagati jednu do druge punjene masline, pa saviti hleb u rolnu.
# Zamotati ga u aluminijumsku foliju i staviti u frižider. Ponoviti postupak sa preostalim slojevima hleba.

#Po želji preko sloja paštete staviti tanko isečen tvrdi beli sir.
Ražani hleb
Potrebno je:
- 40 gr.- svežeg kvasca, 500 gr. ražanog brašna
- 250 gr. oštrog brašna, 1 kašičica soli, 1 kašika ulja, 500 ml mlake vode, 1 jaje za premazivanje
#Kvasac izmrviti, dodati malo sećera, brašna i mlake vode i ostaviti na toplom mestu 10 minuta.

#Pomešati ražano i oštro brašno, dodati so i šećer. Napraviti udubljenje u sredini, staviti kvasac, ulje i postupno mešajući dodati mlaku vodu.

#Zamesiti testo i izručiti ga na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti ga dok ne postane glatko.

#Napraviti loptu od testa i staviti u podmazan okrugao pleh i ostaviti da narasta oko 2 sata.

#Staviti u zagrejanu renu na 200 stepeni da se peče oko 1 sat i premazivati jajetom sa malo mleka svakih 20 minuta.


Cannelloni punjeni spanaćem i sirom
Sastojci :
- 200 gr.- cannellona, 600 gr.- umaka sa paradajzom i šampinjonima, 500 gr.- spanaća, 100 gr.- luka
- 50 gr. maslaca, 1 kašika vegete, 300 gr. kačkavalja
- 200 gr.- mozzarelle, 4 kašike rendanog parmezana

#Na zagrejanom maslacu propržiti iseckan luk, dodati vegetu,očišcćen i opran spanać (može i zaleđen) i dinstati, a pred kraj dodati kačkavalj.

#U vatrostalnu posudu staviti umak od paradajiza i pečurki i u njega staviti cannellone koje su predhodno napunjene pripremljenim filom, prekriti ih isečenom mozzarellom i na kraju posuti sa rendanim parmezanom.

#Staviti u rernu da se peče oko 40 minuta na 200 stepeni. Gotove cannellone poslužiti sa zelenom salatom.


Kuglice od pirinča i lososa
Potrebno je:
-200 gr.- dimnjenog lososa, 1 kašika soli, 400 ml vode, 1 ravna kašika sećera, 220 gr.- pirinča, 2 kašičice rena, 1 kuvano žumance za ukrašavanje

#U veću posudu staviti pirinač i naliti hladnu vodu da pokrije ceo pirinač i staviti na laganu vatru da se kuva, oko 10 minuta, zatim skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da se ohladi.

#Kada je ohladjen staviti u cediljku i ostaviti da se ocedi. Tako ocedjen pirinač sipati u drvenu posudu, posoliti i staviti šećer, lagano promešati.

#Losos iseći na kvadrate 4 x 4 cm, a od pirinča formirati loptice prečnika oko 3 cm i to ih oblikovati vlažnim rukama.

#Na radnu površinu staviti mokru gazu, zatim staviti list lososa, preko malo rena i preko staviti kuglicu od pirinča.

#Skinuti gazu i sa gornje strane loptice, gde se nalazi losos, napraviti malo udubljenje. Na kraju posuti sa rendanim žumancetom i poslužiti kao hladno predjelo.
         

Tufahije
Sastojci
•        5 jabuka (delišes)
•        500 gr..- prah šećera
•        0,5 l vode 1 kesica vanilin secera
•        0,25 l skorupa ili slatkog kajmaka
•        150 gr.- šećera
•        100 gr.- oraha
•        50 gr.- badema
•        1 limunova kora

Način pripremanja:

#Pola litre vode, 500 gr. šećera i kesicu vanilin šećera sastaviti u posudu i kuvati.

 #Jabukama iz sredine povaditi semenke i srce,zatim ih oguliti i staviti u posudu sa vodom i sečerom i kuvati 10 minuta.

#Zatim skinuti sa štednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mlevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i sećera.

#Masa se pripremi tako da se sastave mleveni orasi, bademi i slatki kajmak i izmješaju.

#Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i trešnjom ili džemom.

#Serviraju se hladne.
Jabuke delišes (zlatni) su jabuke koje se kuvanjem neće raspasti. Za tufahije se mogu uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje se prilikom kuvanja neće raspasti.


Baklava

Sastojci
•        3 Jufke, odnosno toliko da se tepsija prekriti 12 puta
•        Maslac za začin
•        1kg.- sećera (a može i manje) za preliv (šerbe)
•        Malo limuna
•        Tirit (nadev):
•        1/4 kg maslaca (butera, margarina)
•        1/4 kg brašna
•        6 jaja
•        1/4 kg sećera

Način pripremanja:

#Rasuču se jufke i puste da se prošuše.

#U medjuvremenu se spremi tirit. Ulupaju se jaja sa polovinom sećera (12.5 dkg.). Posebno se ulupa maslo (ili buter ili margarin). Zatim se sastave maslac i jaja i doda brašno, izmešamo sve to, dodamo drugu polovicu sećera (12.5 dkg), izmešamo i dobijemo tirit.

#Tepsija se pomasti i prekrije 6 puta jufkom, a svaka jufka se začini (poškropi) maslacem.

#Tirit se izlije i ravnomjerno rasporedi po tepsiji. Potom se tirit prekriva 6 puta jufkom, a svaka se poškropi rastopljenim maslacem.

#Začini se i gornja jufka, te se baklava peče.

#Za to vreme se spravi šerbe od pola litra vode i kilogram šecćera uz dodatak limunova soka.
Pečena baklava se izreže na kvadratiće, zalije ukuvanim šećerom (šerbetom) i hladi.

Meksičke palačinke
Vrlo ukusnim, ljutim palačinkama ugodno ćete iznenaditi i najzahtevnije goste!

(za 4 osobe)

Sastojci:
•        1 manja glavica crnog luka
•        1 kašika  ulja
•        125 gr.- mlevene govedine
•        soli, bibera
•        1 ljuta crvena paprika
•        2 kašika pasulja iz konzerve
•        3 kašike kukuruza šećerca
•        1 ljuta papričica
•        2 .- kom.- paradajza
•        3-4 slane palačinke
•        40 gr.- Gauda sira
•        peršun za ukras

 Način pripremanja:

 #Očistiti crni luk, oprati ga, a zatim sitno iseckati.

#Luk dinstati na ulju dok ne postane staklast.

 #Dodati mleveno meso i sve dinstati na tihoj vatri.

#U ovu smjesu dodati soli, bibera i crvenu papriku. Ocediti  pasulj I kukuruz. Papričice oprati, očistiti i iseći na kolutiće.

#Paradajz oprati, očistiti i iseći na sitnije komade. Sve dodati u meso, pažljivo promešati, pa dinstati oko 10 minuta.  

#Pećnicu zagrijati na 200 stepeni. Ispeći 3-4 slane palačinke. Svaku palačinku filovati pripremljenim mlevenim mesom, pa ih poređati jednu do druge. Naribati sir preko palačinki, pa ih zapeći 10 minuta.

#Peršun oprati, osušiti i iseckati nekoliko listića. Palačinke ukrasiti iseckanim peršunovim listom.

#Služiti dok je toplo. Za ljuti ukus ovog specijaliteta mogu se koristiti meksički chili umak ili domaći ljuti pinđur i ljutenica iz zimnice.


Palačinke s piletinom
Sastojci:

Nadev:
•        12 palačinki
•        2 pileća bela mesa
•        120 gr.- majoneza
•        2 dcl.-pavlake
•        2 manja kisela krastavca
•        1 šargarepa
•        malo crvene paprike
•        soli, bibera
•        hlebne  mrvice
•        mešani začini
Za paniranje:
•        2 jajeta
•        brašno, hlebne mrvice
 Način pripremanja:

#Umutiti i ispeći palačinke.

#Piletinu skuvati, odvojiti je od kostiju i iseckati na kockice. Obariti grašak i šargarepu i dodati začine. Pomešati piletinu s povrćem, majonezom, iseckanim krastavčićima i vrhnjem.

#Ovim  filom nadevati palačinke i uvijati ih kao sarmice.

#Zatim ih uvaljati u brašno, jaja, hlebne mrvice i pržiti na vrelom ulju.


Palačinke sa šljivovicom
Za 6 osoba

Sastojci:
•        1.- dcl.- mleka
•        25.- gr.- maslaca
•        25.- gr.- kukuruznog brašna
•        4-5.- kom. jaja
•        150 gr.- pekmeza od šljiva
•        30 .- kom.suvih šljiva
•        3 .- kom. karanfilića
•        kora od pola limuna
•        mali komad cimeta
•        malo cimeta u prahu
•        150 gr.- šećera
•        4 .-cl vinjaka
•        5 .-cl šljivovice
•        1 .-dl šlaga

Način pripremanja:

# Od mleka, maslaca i kukuruznog brašna umesite testo i postupno mu dodajte 4-5 jaja.

#Od te mase ispecite 12 malih tankih palačinki, svaku tanko premažite pekmezom, uvijte ih i stavite na štednjak da bi ostale tople.

#Od 1/2 l vode, 120 g šećera, karanfilića, cimeta i limunove kore skuhajte šećerni sirup, procedite ga, pa u njemu prokuvajte suve šljive koje ste već pre toga namočili, ocedite ih i izvadite im koštice.

#Sirup ponovo procedite, ukuvajte i aromatizirajte s vinjakom i 4 cl šljivovice.
Serviranje:

#U bakarnoj tavici sa drškom zagrijte 50 g maslaca, položite filovane palačinke, dodajte šljive iz kojih ste izvadili koštice i malo pripremljenog sirupa, pa sve to zagrijte do ključanja.

#Flambirajte ostatkom šljivovice. Na tople tanjire postavite po 2 palačinke i po 5 šljiva, prelijte ih kašikicom soka, ukrasite kašikicom šlaga i posipajte s malo šećera i cimeta.


Tiramisu
Potrebno je:
- pakovanje od 40 piškota
- 4 sveža jajeta
- 8 kašika sećera
- dobra kašika Nescafe kafe
- oko 1/2 l mleka
- malo ruma-malo kakaa
- pakovanje od 500 g Mascarponea (italijanski sir)
Priprema:
#Umutiti sneg od belanaca, dodavši 4.- kašike šećera.

#Odvojeno umutiti 4 žumanceta s 4 kašike šećera i u to dodati Mascarpone.

#Posle sjediniti tu masu s snegom od belanceta (ovog puta lagano mešajuci, ne mixerom). Time je gotov fil.

#U mlako mleko dodati Nescafe da se dobro sjedini i tome dodati rum.

#Piškote umakati u mleko (da budu solidno natopljene, ne suve, ali ni previše natopljene) i redjati u neku činiju.

#Kad se pokrije dno činije preko piškota staviti fil, onda opet piškote, pa fil... Sve zavisi od veličine posude.

 #Poslednji sloj treba da bude fil, a onda odozgo posuti kakao (staviti u malu cediljku i posuti mešajući kakao npr. kašičicom).

#Staviti u frižider da odstoji nekoliko sati. Najbolje je napraviti ga
danas za sutra.

#Važno  je da se navikne koliko treba natopiti piškote, inače greške nema.

. Punjeno pecivo od lisnatog testa
Potrebno je:
- pakovanje lisnatog testa, 1 jaje
- nadev od mesa ili povrća
Nadev - meso: 150 gr.- paštete od šunke, 50 gr.- mrvica
- peršun, biber, bosiljak
#Nadev - povrće: šargarepa, prazilik, crni luk, kečap sve izdinstati i propasirati, posoliti po ukusu, dodati začine i mrvice da bi se dobila gusta masa.

#Umesto ovih nadeva može se koristiti jetrena pašteta, šunka, viršla ili kobasica.

#Lisnato testo razviti na debljinu 2-3 mm. Modlicom seći srca, na sredinu staviti nadev, ivice premazati jajetom i prekriti drugim srcem.

#Testo se može seći i na kvadrate - u sredinu staviti komadić rolovane šunke ili 2 koluta kobasice.

#Pecivo premazati jajetom i peći na temperaturi od 200 stepeni

Rolat sa spanaćem
Potrebno je:
- 1 kg spanaća, 6 jaja, 6 kašika brašna
- 2 čase kisele pavlake, 200 g belog sira
- so, biber, 4 kašike ulja
#Obariti spanać i sasvim sitno iseckati.

#Odvojiti belanca od žumanjka a žumanca umutiti sa uljem i pomešati sa spanaćem. Posoliti i pobiberiti. Dodati brašno i čvrsto umućen sneg od belanaca.

#Izjednačiti masu mešanjem i staviti u podmazan pleh.

#Peći na 200 stepeni i posle 15 minuta izvaditi koru iz rerne i uviti u vlažnu platnenu salvetu i ostaviti da se ohladi.

#Sir izdrobiti i pomešati sa jednom pavlakom.  

#Ovim nadevom filovati koru i formirati rolat. Pre služenja preliti sa pavlakom.

Palačinke sa povrćem
Potrebno je:
- 3 jaja, 150 gr. brašna, 6 dcl.- mleka
- 1,5 dcl.- jogurta, 50 gr.- maslaca, 400 gr. tikvica
- 1 glavica luka, seckan peršun, 2 kašike rendanog kačkavalja
- ulje, so, biber
#U blago ulupana jaja umešati jogurt, 2 kašike ulja, 125 gr.- brašna, so, biber i 1 dcl mleka.

#Pripremljeno testo ostaviti 15 minuta da odstoji, pa ispržiti palačinke u tiganju podmazanom maslacem.

#Na 3 kašike ulja prodinstati luk isečen na kolutove, kada omekša spustiti oljuštene i na kolutove isečene tikvice, nekoliko minuta mešati na vatri, poklopiti i ostavaiti da se dinsta oko 15 minuta.

#Posebno u šerpi u 30 gr.- rastopljenog maslaca umešati preostalo brašno, posoliti i uz mešanje naliti preostalim mlekom uz mešanje kuvati na tihoj vatri dok ne počne da se zgrušnjava skinuti sa vatre, umešati sir i peršun.

#Polovinu bešamela umešati u tikvice i filovati palačinke. Poređati ih u vatrostalnu činiju, preliti preostalim bešamelom i zapeći u predhodno zagrejanoj rerni.

Gibanica sa povrćem
Potrebno je:
- 350 dcl jogurta, 500 gr. Mokrinskog sira
- 30 gr. struganog kačkavalja, 500 gr.- kora za pitu
- 1 šargarepa, 2 tikvice, 100 gr. očišćenog graška
- 4 jaja, ulje, 10 gr. maslaca, so, biber i sirće
#Povrće očistiti, tikvice i šargarepu iseći na kockice i zajedno sa graškom spustiti u osoljenu ključalu vodu i kuvati 3 minuta.

#Ocediti vodu i u povrće umešati maslac pa ga ostaviti 5 minuta da odstoji.

#Pleh podmazati uljem, i u njega staviti 4.- kore i njima obložiti i ivice pleha.

#Posebno pripremiti još 3.- kore tako što svaku, takođe poprskati uljem,uviti ih u čistu krpu da se ne osuše.

#Preko kora u plehu izručiti jogurt u kojeg su umešana žumanca, umućena pavlaka, sneg od belanaca, so, biber, povrće i iseckane komade preostalih kora.

#Prekriti pripremljenim korama, ivice donjih i gornjih kora uvijanjem staviti i u rerni peći oko 1 sat.

Pita od makarona
Potrebno je:
- 500 gr. makarona ili špageta, 750 gr. mlevenog junećeg mesa
- 1 šolja ulja, glavica crnog luka, 2 cena belog luka
- 3 dcl. soka od paradajza, list peršuna, lorbera, origano, so i biber
Za bešamel sos: 50 gr.-margarina, 2 kašike brasna, 0.5 l mleka
- 2 žumanca, 50 gr.- kačkavalja, so, biber i vegeta
#Makarone skuvati u slanoj vodi, isprati i ostaviti da se cede.

#Na ulju ispržiti sitno seckan crni i beli luk, dodati meso, sitno seckan peršun i dinstati dok meso ne pobeli. Naliti paradajzom, dodati začine i na tihoj vatri dinstati dok meso ne omekša a sok ne uvri.

#Zatim pomešati makarone sa nadevom i sipati u podmazanu vatrostalnu činiju.

#Zatim pripremiti bešamel sos na sledeći način. Na rastopljen margarin dodati brašno, kratko propržiti na tihoj vatri, zaliti toplim mlekom i kuvati dok ne proključa uz neprestalno mešanje.

#Dodati žumanca, rendani sir, so i biber. Sve pomešati gotovim sosom preliti makarone.

#Staviti u zagrejenu rernu i peći oko 40 minuta da dobije lepu rumenu boju. Izvaditi iz rerne, ostaviti oko 10 minuta da odstoji pa iseći na kocke.

Kajgana sa pečurkama
Potrebno je:
- 1 kg pečurki,300 gr.- crnog luka
- 3-4 čena belog luka, 2 dcl.- ulja, 8 jaja
- so, biber, list peršuna
#Od pečurki se može koristiti šampinjoni, bukovače, lisičarke, vrganji...

#Gljive očistiti, oprati, iseći na listiće, prziti sa iseckanim crnim i belim lukom.

#Kada gljive omekšaju voda uvri, posoliti, pobiberiti, dodati iseckan peršun i skloniti sa vatre.

#Zatim razmutiti jaja i sipati u pečurke. Propržiti malo i služiti uz zelenu salatu.


Uštipci od krompira
Potrebno je:
- 2 veća krompira, jedno jaje, 50 gr.- brašna
- 1 dcl. mleka, 40 gr.- margarina, kašika struganog kačkavalja
- so, biber i vegeta
#Oljušten krompir skuvati u slanoj vodi. U posudi razmutiti jaja pa dodati brašno pazeći da se ne naprave grudvice, sipati malko mleko, dodati strugani sir, posoliti i pobiberiti po ukusu.

#Ohlađen krompir propasirati i pomešati sa brašnom i jajima. Sve dobro promešati sa viljuškom da se dobije kremasta masa.

# Margarin zagrejati u tiganju i pržiti uštipke. Prziti nekoliko minuta okretajući sa jedne na drugu stranu. Služiti tople.

Pica palačinke
Potrebno je:
- 150 gr.- brašna, 3,5 dl mleka, 1 jaje
- malo soli, biber, vegeta i origano
za nadev: 100 gr.- pečurki, 100 gr.- šunke, 100 g sira trapista
- kečap po ukusu
#Napraviti testo za palačinke, pa u njega dodati pečurke i šunku isečene na kockice, narendan sir i kečap ili sok od paradajza sve dobro umešati

#Peći u podmazanom tiganju kao palačinke.


Jastučići  sa sirom
Potrebno je:
- pakovanje lisnatog testa 500 gr, 250 gr sira
- pola čase pavlake, 1 žumance, 50 gr.- margarina
- malo soli,
Za premazivanje: 1 jaje, 1 kašika mleka
#Od testa rastanjenog na pobrašnjenoj dasci iseći kvadrate sa dimenzijama 12x12 cm.

#Na sredinu svakog kvadrata staviti kašiku nadeva koji se napravi od umućenog sira, maragarina, pavlake, žumanceta i malo soli.
#Ćoškove kvadrata skupiti ka sredini uvrteti na vrhu premazati jajetom umucenim sa mleko. Peći jastučicće na 220 stepeni dok ne porumene.
Pita bez kora
Potrebno je:
- 300 gr.- mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka
- so, biber, vegeta, pola čase ulja i 3 jajeta
- caša jogurta ili kiselog mleka, prašak za pecivo
- 15 kašika brašna
#Sve sastojke sjediniti i pitu peći 20 minuta na 200 stepeni.


Pita sa šampinjonima
Sastojci:
- 300 gr.- šampinjona, glavica crnog luka
- 4 jajeta, 2,5 dc.-l kiselog mleka, 10 kašika brašna
- veza peršuna, 1 prašak za pecivo, ulje
- so, biber i aleva papr ika
#Iseckane šampinjone, popržiti sa seckanim lukom, posolit, pobiberiti i dodati alevu papriku i ohladiti.

#Ohladjene šampinjone dodati u masu od umućenih jaja, kiselog mleka, brašna, praška za pecivo i seckanog peršuna.

#Izliti u dublji pleh ili kalup i peći na 175 stepeni oko 40 minuta.


Projice Potrebno je:
- dve šolje projinog brašna, 1 šolja pšeničnog brašna
- 300 gr.- sira, pola šolje ulja, 3 jajeta
- pola kesice praška za pecivo,mleka ili kisele vode
-malo soli
#Sir izgnječiti, dodati mu jaja, ulje, prašak za pecivo i sve to dobro umutiti.
#Dodati brašno i mesiti testo dolivajući mleko ili kiselu vodu.
#Testo mora da bude žitko kao pekmez.

# Umešati testo sipati u kalupčiće podmazane maslacem i peći na temperaturi od 200 stepeni C.


Mesna pašteta
Potrebno je:
- oko 500 gr.- kuvanog mesa iz supe, 100 gr.- majoneza
- kašika senfa, so, bibera, vegeta, aleva paprika
- po želji: mala glavica crnog luka, kuvano jaje
Sitno samleti meso na mašini, dodati majonez, senf, biber, so, alevu papriku.Zbog ukusa se mogu dodati crni luk i kuvano jaje. Po volji se dodaju i drugi dodaci, važno je da masa bude sto gušća.Na ovaj način se potroše svi ostaci mesa.


Pohovane bukovače (predjelo),
Sastojci:
0,25 kg bukovača
1 jaje
soli
brašno
hlebne mrvice
ulje
tartar sos
limun

Način pripremanja:
#Očišćene bukovače posoliti i pobiberiti. Uvaljati u brašno, jaja i mrvice.

#Pohovati u vrućem ulju.

#Servirati s limunom i tartar sosom.


Male – punjene zemičke (predjelo),
Sastojci:
okrugle zemičke
pečena svinjetina
kiseli krastavci
kuvana šargarepa
kiselo vrhnje ili majonez
malo mleka
soli I biber
vlasac, peršun, kapari
Način pripremanja:
#Razrezati zemičke, izvaditi im sredinu i namočiti je s mlekom.

#Zemičke staviti u zagrijanu pećnicu, da se prepeku.

#Pečenu hladnu svinjetinu samleti zajedno s namočenom i oceđenom sredinom zemička.

#Šargarepu i krastavce izrezati na sitne kockice, dodati mesu zajedno s kiselim vrhnjem i dobro izmiješati. Posoliti i pobiberiti.

#Smesom napuniti zemičke, posuti seckanim vlascem i ukrasiti peršunom i kaparima.
          

Mozaik hleb (predjelo),

Sastojci: uske vekne hleba
200 g.- maslaca
4-5 slanih sardela (fileta)
100 g- kuvane šunke
4 kisela krastavca
100 g- mekanog sira
100 g- tvrdog sira
100 g- salame (kvalitetne)
3 tvrdo kuvana jaja
Način pripremanja:
#Izdubiti sredinu hleba.

#Sve sastojke izrezati na kockice, dodati maslac, lagano promešati i dobivenim nadevom napuniti hleb.

#Ostaviti preko noći u hladnjaku. Pre posluživanja izrezati na tanke šnite. 

TOPLI SENDVIČ

SASTOJCI:

4 deblje šnite šunke
4 šnite trapista ili sl.
2 tvrdo kuvana jaja
2 kašike ajvar

Za paniranje:

2 jaja, brašno
malo meka
2 kašike ribanog sira
crvena paprika, sol
ulje za prženje

PRIPREMA:

#Sir i šunku izrežite pola centimetra debelo, vel. 8x8 cm, a jaja na šnite. Na šnite sira složite narezana  jaja, jednu do druge, premažite ajvarom pa na to stavite šnitu  šunke.

#Tako napravite i s preostalim šnitama da dobijete četiri sendviča.

#Svaki sendvič posebno stavite na lopaticu, dobro umočite u pripremljeno testo pa stavite u vruće ulje i kratko ih popržite sa svake strane dok ne dobiju zlatnožutu boju.

#Pržene sendviče poslužite tople uz zelenu salatu.

#TESTO ZA PANIRANJE:

U istučena jaja umešajte brašno, malo mleka i sir da dobijete tekuće testo, malo gušće od palačinkina. Zatim umešajte papriku i soli.

Predjelo od kravljeg mekanog sira- namz u finger food – za 4.- osobe

SASTOJCI:

225 g omekšanog mekanog punomasnog sira
3 kašike omekšanog maslaca
1 kašike seckanih kapara
1 kašika paprike
1 kašika svežeg peršuna, seckanog
1 kašika soka od limuna
1 kašika seckanog crnog luka

Način pripremanja:

#U posudi varjačom izmešajte punomasni sir i maslac. Dodajte kapare, sok od limuna, peršun i luk.

#Sve to dobro pomešajte. Stavite na pleh obložen masnim papirom i oblikujte kupolu.

#Zatim stavite u frižider na sat vremena. Izvadite iz frižidera, skinite papir oko kupole i režite na šnite.

#Poslužite sa raznim vrstama peciva.

.


ŠTAPIĆI OD LISTA S KOPROM

SASTOJCI:

500/. g./ namenskog brašna
1./ kg./ kukuruznog brašna
15.- g.  soli
2.- dl. ledene vode
500.- g. fileta od lista
100.- g.-  kopra, naseckanog
½.- dl. ulje
10.- g.- praška za peciva
soli, beli biber
½.-kom .-limuna .

Način pripremanja:

#U činiju uspite pola namenskog brašna, kukuruzno brašno i soli, umešajte s vodom da dobijete glatku  masu. Sve prekrite plastičnom folijom i ostavite da odstoji 1 sat.

 #Filete lista narežite na trake od 10 cm, trake uvaljajte u kopar.

#Nakon 1 sat u masu umešajte pecivni prašak i dobro promešajte.

#Preostalo brašno stavite u drugu posudu i začinite solju i biberom.

#Trake lista pospite začinjenim brašnom i zatim umočite u masu. Ulje zagrijte u tiganju i pržite 2 ili 3 minuta dok ne postane hrskavo.

#Izvadite iz ulja i odcedite na papirnatim ubrusima.

#Poslužite vruće sa šnitama limuna.


Jaja boje oranž pekoa- ’’Darđilinga’’

SASTOJCI:

6 jaja
kašika korica od naranče
kašika listova crnog čaja
50 ml tamnog sosa od soje
1 0.- gr.- anisa
20.- gr.- bibera u zrnu
40.- gr.- šećera
1 0.- gr.- soli

Način pripremanja:

#U posudu stavite jaja i dodajte hladne vode tako da prekrije jaja. Kad zakuva voda smanjite temperaturu i kuvajte 15 minuta na laganoj vatri.
#Jaja izvadite i ohladite pod hladnom vodom. Kašikom istucajte ljusku jajeta, ali je nemojte skidati.

#Jaja stavite u drugi lonac, ponovno dodajte vode tako da prekriju jaja, tome dodajte sve ostale sastojke.

#Ponovno zakuvajte vodu, kad zakuva smanjite vatru i kuvajte 45 minuta dok jaja ne poprime smeđu boju.

#Skinite s vatre i ostavite jaja u tekućini u kojoj su se kuvala preko noći u frižideru.

#Sledeći dan skinite ljusku i poslužite.

ORIJENTALNI UŽITAK OD KAJGANE

SASTOJCI:

1/2 .- dl.-  ulja
250.- g.-  tofua, oceđenog i izrezanog na kockice
8.-kom.- jaja Sastojci

½.- dl.- soja sos
120.- g,cveta od bundeve dobro opranih i oceđenih
100.- g.- seckanog luka

Način pripremanja: 

#U tiganju zagrijte ulje na srednju temperaturu, dodajte tofu i pržite 5 minuta uz stalno mešanje.

#U posudu umutite jaja u sosu od soje, zatim dodajte na tofu u tiganj.

#Pržite 4 minuta dok se jaja skoro ne stisnu, povremeno mešajući.

#Pospite laticama bundevinog  cveta , zelenim lukom i tako poslužite.


PRŽENA PILEĆA KRILCA U PARMEZANU

SASTOJCI:

350./ g./ hlebnih mrvica
175.- g .- svežeg parmezana
25.-g- svežeg seckanog peršuna
8.- g.- soli
3.- g.- crnog bibera
20.- g-crvene paprike
15.- g- belog luka u prahu
24 komada pilećih krilca
250 .- g .-maslaca, rastopljenog i rashlađenog

 Način pripremanja:

#Zagrijte pećnicu na 180 C. U posudi izmešajte mrvice, peršun, soli, biber, parmezan, papriku ibeli luk.

#Krilca razrežite po dužini i premažite maslacem. Uvaljajte ih u smesu mrvica te posložite na pleh za pečenje i poškropite s ostalim maslacem.

#Pecite oko pola sata dok ne porumeni. Poslužite vruće.

Нема коментара:

Постави коментар