четвртак, 30. јун 2011.

nastavak finger food



Pita od spanaća
SASTOJCI
•  500 grama kora za pitu
•  400 grama spanaća
•  250 grama sira
•  4 jaja
•  2 dl ulja
•  2 dl kisele pavlake
•  kukuruzno brašno
•  so
NAČIN PRIPREME

#Poslagati u pripremljen pleh 3 kore za pitu, jednu na drugu. Svaku koru posuti uljem i s malo kukuruznog brašna, a zatim nadevom od pomešanog barenog i iseckanog spanaća, pavlake, sira, jaja i soli.

#Slagati tako da poslednji red čine kore.

 #Peći u umereno zagrejanoj rerni oko 30 minuta, a zatim izvaditi i iseći na kocke. Zagrejati malo ulja i vode, pa ovim preliti pitu i vratiti u rernu da se zapeče (10 minuta). Poslužiti vruće.



 

Pita sa slaninom, lukom i kupusom
SASTOJCI:
•  40 grama putera
•  300 grama iseckanog luka
•  300 grama iseckane mesnate slanine
•  370 grama narendanog kupusa
•  2 kašike peršuna
•  8 tankih kora
•  50 grama rastopljenog putera
•  2 iseckana tvrdo kuvana jaja
•  kašičica maka
NAČIN PRIPREMANJA:
#Na puteru dinstati luk i slaninu dok luk ne omekša. Dodati kupus i začine, pa dinstati još 5-6 minuta. Pustiti da se ohladi.

#Slagati kore jednu na drugu prskajući ih puterom. Na poslednju koru složiti fil, rolati, premazati s još malo putera, posuti makom.

#Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.

         

Perece
SASTOJCI
•  10 jaja
•  1 kg brašna
•  1 kašičica šećera
•  8 kašika ulja
•  1 kesica praška za pecivo
NAČIN PRIPREMANJA
#Zamesite testo tako što ćete najpre umutiti jaja i šećer, pa dobijenoj smesi dodati ulje, brašno i prašak za pecivo.

# Mesite dok ne dobijete glatko testo, a zatim oblikujte oble tračice od testa i potom formirajte perece.

#Svaku perecu spuštati u slanu proključalu vodu. Kada perece isplivaju na površinu, vaditi ih i ređati u podmazan pleh.

 #Peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Pečeni škampi

SASTOJCI (za 3-4 osobe)
•  500 grama očišćenih škampa
•  20 grama putera
•  125 grama sitno seckanog crvenog luka
•  50 grama sitno seckane crvene paprike
•  50 grama seckanog celera
•  2 čena belog luka
•  175 grama svežih hlebnih mrvica
•  2 kašičice limunovog soka
•  1 kašičica seckanog svežeg majorana ili 1/2 kašičice suvog
•  malo aleve paprike
•  so i biber
•  1 kašika maslinovog ulja
•  4 kriške limuna
NAČIN PRIPREME

#Zagrejte rernu na 260 stepeni. Rasporite škampe od glave ka repu duž unutrašnje strane i očistite ih.

#Istopite puter, dodajte luk, crvenu papriku, celer i beli luk. Pržite i mešajte sve dok povrće ne omekša. Dodajte mrvice, limunov sok, majoran, majčinu dušicu i alevu papriku. Dobro izmešajte, sklonite sa vatre i začinite solju i biberom.

#Škampe poređajte u pleh premazan sa malo ulja. Poređajte ih tako da rasečena strana bude okrenuta nagore. Na svaki škamp stavite jednaku količinu nadeva i pritisnite ga da bi se izjednačio (škampi će se pri pečenju saviti oko nadeva).

#Poprskajte nadev kašikom maslinovog ulja. Pecite oko 8 minuta. Poslužite odmah sa kriškama limuna.


Pogačice od krompira
SASTOJCI
•  1 kg krompi
•  3 jajeta
•  brašno po potrebi
•  malo maslaca
•  1/2 šoljice kisele pavlake
•  2 šoljice ulja
•  kačkavalj
•  so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
#Oljušten i opran krompir skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša. Ocedite ga od vode, propasirajte, dodajte malo maslaca, jaja i pavlaku.

#Posolite i pobiberite. Lagano dodajući brašno, zamesite testo i razvucite ga na koru debelu oko pola santimetra.

#Čašom vadite pogačice od testa i pržite ih na prethodno zagrejanom ulju.

 #Pržene pogačice vadite na papirni salvet da bi se ocedile od masnoće, a zatim preko njih narendajte kačkavalj.
  

Pogačice sa čvarcima
SASTOJCI:
600 grama brašna
330 grama čvaraka
30 grama kvasca
1,25 dl mleka
5 grama soli
3 žumanca
1 dl sveže isceđenog soka od jabuke
1 dl kisele pavlake
1 jaje za mazanje
so, kim
Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 40 pogačica
NAČIN PRIPREMANJA:

#Fino samleti čvarke. U zagrejanom mleku razmutiti kvasac. Dodati sve ostale sastojke, pa umesiti glatko testo. Staviti ga na toplo da se podiže oko 30 minuta.

#Rernu zagrejte na 180°C. Pleh u kome ćete peći obložite masnim papirom.

#Dignuto testo razvaljajte na brašnom posutom radnom stolu, tako da bude debelo oko 1cm. Kalupom za pogačice izrezati krugove, pa ih slagati na pripremljeni pleh.

 #Premazati ih razmućenim jajetom, posuti solju i kimom, te staviti na toplo da malo narastu.

#Peći u toploj rerni oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne, kratko ohladiti, pa ih tek tada odvojiti pogačice od pleha





KANAPEI OD DIMLJENOG LOSOSA
Ovo je samo malo složenija i ukusnija varijanta standardnog načina spremanja dimljenog lososa (kriška tosta premazana puterom sa šnitom lososa i komadom limuna ili malo limunovog soka odgore)
Sastojci:
120 g dimljenog lososa,
150 g krem sira,
1 kašika soka od limuna,
1 kašika rena,
1 kašika sitno seckanih pera mladog luka,
mirođija, kapar, so, biber
12 šnita crnog hleba
Način pripreme:
#Sir miksirati sa limunom i renom dok se ne dobije gusta pasta. Dodati pera luka, mirođiju i biber. Kriške hleba namazati ovim, staviti preko šnitu lososa i ukrasiti limunom, kaparom i grančicama mirođije.

Ša MPINJONI SA DIMLJENIM LOSOSOM
Sastojci:
12 većih šampinjona, bez drške,
300 g dimljenog lososa,
2 žumanceta,
4 dl milerama, pavlake,
120 g struganog parmezana,
120 g putera.    
Način pripreme:
#Šampinjone poslagane u puterom podmazan pleh, napuniti smesom sačinjenom od sitno seckanog lososa, žumanceta, pavlake i 50 g parmezana.

#Posuti ostatkom parmezana i na svaki staviti komadić putera.

#Peći 20 min na 210°C.

       
Tiramisu
Evo recepta za čuvenu italijansku poslasticu. Potiče iz jedne prave italijanske kuhinje, naših prijatelja iz Barija.
Sastojci:
velika kutija piškota (300 g), 3 jajeta,
300 g sira maskarpone (kod nas se teško nalazi ali odlično ga zamenjuje kisela pavlaka sa 20% ml. masti), 6 kašika šećera, skuvana gorka kafa (ko voli može i da je zasladi), malo soli,
kakao prah za posipanje.
Način pripremanja:
#Razdvojiti žumanca i belanca, pa žumanca umutiti sa šećerom da se dobije glatki krem.

#Mikserom mutiti belanca u sneg, malo posoliti pa postepeno, stalno mešajući kašikom, dodavati maskarpone (ili pavlaku).

#Spojiti sa žumancima.

#U kafu umakati piškote pa složiti jedan red da pokrije dno posude u kojoj će se služiti tiramisu.

# Preko piškota naliti pola krema, poređati drugi red namočenih piškota, pa preliti drugom polovinom krema. Fino izravnati površinu pa posuti kakaom.

# Služiti hladno iz frižidera.


          Karpaćo

Carpaccio (predjelo),

Sastojci:
0,1 kg goveđe pisanice
0,3 maslinova ulj
0,02 kg ribanca
0,03 kg kapara
0,1 kg rige
limun
sol, BIBER
peršin
2 kom tosta
Način pripremanja:
#Opranu i očišćenu salatu posložimo na tanjir.

#Goveđu pisanicu izrežemo na tanke listiće, posložimo i dodamo začine.

#Na kraju pospemo ribanim sirom i ukrasimo. Poslužimo na tostu.


Karpaćo

Carpaccio od lososa (predjelo),

Sastojci:
glavica salate
ružičasti grejpfrut
250 g tanko narezani dimljeni losos,
20.- gr.-peršuna
kavijar crveni i crni (po teglica)
maslinovo ulje .
Način pripremanja:
#Opranu salatu očistite i odvojite listove.

#Narežite salatu i posložite je na tanjir za posluživanje, začinite uljem i soli, posložite na nju narezan losos.

#Ukrasite prepolovljenim
 kriškama grejpfruta i obe vrste kavijara.
Ukrasite peršinom i poslužite.


Karpaćo
Carpaccio od sira (predjelo),

Sastojci:
2 kruške
200 g sira Pekorelo
5 vezica rige
jaje
pinjoli
suvo grožđe
vinsko sirće
maslinovo ulje

NAČIN PRIPREMANJA:
#Operite i očistite rigu, narežite je i posložite na tanjire. Iznad složite tanko narezane kruške koje prekrijte tanko narezanim sirom, suvim grožđem i pinjolima.

#Ostatak rige izmiksajte s jajem, soli, biberom i malo ulja i prelijte umak po pripremljenim tanjirima.

#Možete začiniti i mešavinom ulja, soli, bibera i nekoliko kapi sirćeta (aceto balsamico).




Artičoke u ulju
Mediteransko predjelo
Sastojci:
12 artičoka (ili 20 manjih)
suvo belo vino
vinsko sirće
2 limuna
12 listova lovora
2-3 karanfilića
origano
peršun
biber u zrnu
maslinovo ulje
         Način pripremanja:
#Artičoke očistite i odrežite im stabljiku. Ako su prevelike, razrežite ih na četvrtine, stavite u lonac, prelijte vodom kojoj ste dodali limunov sok, da ne potamne.
#Dodajte pola litre vina i pola čaše sirćeta, karanfilić i soli, pa kuvajte 20 minuta.

#Kuvane artičoke izvadite i okrenite naopako da se ocede na pamučnoj krpi. Što ih duže ostavite da se cede (čak i čitavo jutro), biće bolji.

 #Ako listovi ostanu mokri, ulje neće moći prodreti i začiniti artičoke.

#Ocijeđene artičoke složite u staklenke, pokrijte uljem, začinite lovorovim lišćem, origanom, dvoma ili trima zrnima bibera i vezicom narezanog peršuna.

#Staklenku hermetički zatvorite i čuvajte na tamnom mestu barem sedam dana pre posluživanja.


Inćuni u kori  - ’’Valalta’’
jadranski  specijalitet
Sastojci:
700 - 800 gr.- inćuna
300 gr.- brašna
2 jaja i 1 žumanjak
1 .- kom- praziluka
10.- gr.- luka vlasca
150 gr.- sira Gauda
ribani Parmezan
muškatni oraščić
60 gr.- maslaca
peršun
maslinovo ulje
Način pripremanja:
#Umesi testo od brašna i 2 jaja. Dodajte maslac (veličine oraha) i malo soli.

#Testo oblikovano u loptu pustite da odstoji sat vremena na suvom mjestu.

#Operite inćune pod mlazom hladne vode, odstranite glave i središnje kosti te ih narežite na filete.

#Očišćeni praziluk i vlasac narežite na tanke prutiće. Oprani peršun sitno naseckajte. Narežite sir na listiće.

#Izvaljajte ne pretanki list prhkog testa. Obložite tri četvrtine testa po dnu i rubovima duboke ali ne preširoke maslacem premazane posude za pečenje.

#Složite po testu red inćuna, začinite s malo ulja i prekrijte već pripremljenim prazilukom, vlascem, peršunom, soli, biberom i ribanim muškatnim oraščićem.

#Složite još jedan red inćuna i nastavite slagati redove sve dok ne potrošite sve namirnice.

#Prekrijte s ostatkom testa, premažite žumanjkom, dobro zatvorite rubove i pecite pola sata na 180 – 200 °C. Testo je pečeno kad dobije zlatnu boju.

#Poslužite toplo.


Carpaccio od palamide (predjelo),

Sastojci:
500-600 gr – 1 odrezak palamide
1 limun
1 vlasac (ili mladi luk)
kopar, peršun
maslinovo ulje

Za umak:
crne masline i kapare
10 inćuna
1 limun
maslinovo ulje

Način pripremanja:
#Palamidu uronite u hladnu vodu desetak minuta, da iz nje istekne eventualno preostala krv.

#Palamidu tada ogulite i narežite na listiće, koje ćete složiti na tanjir i začiniti uljem, solju i biberom.

#Pospite ribu sitno narezanim vlascem, koprom i peršunom.

#Poslužite uz umak kojeg ćete pripremiti tako da mikserom usitnite očišćene inćune, šaku crnih maslina kojima ste uklonili košticu i kašiku kapara.

#Usitnjene inćune, masline i kapare prebacite u činiju, gde ćete im polako primiješati 6.- kašika maslinovog ulja i onoliko limunovog soka koliko je potrebno da dobijete gusti umak.

Нема коментара:

Постави коментар